Финансист: Скокът на цените ще продължи поне до пролетта

Финансист: Скокът на цените ще продължи поне до пролетта „Скокът на цените ще продължи поне до пролетта. Основният двигател за това е високата цена на енергоносителите. Това поне са прогнозите на МВФ, ЕК, Световна банка, ЕБВР”, заяви пред Нова тв финансистът доцент Емил Хърсев.
По думите му инфлацията в момента е в пика си.
„Видяхме, че тези движения, които се очакваха – най-неприятните, като че ли се случиха. Едно от тях е цената на петрола. Връщане на цените на петрола от там, откъдето започнаха да слизат. В момента достигнахме цената от 2014-та. Достигнем ли нивото от 2006 година – 140 долара за барел петрол, с новата политика на мерки с биодобавки, бензинът може да достигне 3 лева”, посочи той.
„Финансистите мерят инфлацията с ръста на индекса на потребителските цени. Аз бих казала, че инфлацията още означава намаляване на цената на парите на хората.  Дали с доходите на хората в България те могат да посрещнат нуждите си. Обикновено експертите говорят за засилена политика по доходите на държавата. Аз обаче съм малко скептична. Държавата обаче може да повлияе на заплатите на държавните служители, на пенсиите и минималната работна заплата”, заяви от своя страна бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.
 
20.01.2022, 10:49 часа
462 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha