Експерти от РИОСВ-Враца спасиха птица от защитен вид

Експерти от РИОСВ-Враца спасиха птица от защитен вид Експерти от РИОСВ-Враца спасиха птица от защитен вид, съобщиха от инспекцията.
На „зелен телефон“ в инспекцията е постъпил сигнал относно екземпляр от вида Обикновен мишелов (Buteo buteo), намерен в безпомощно състояние в сeло Ослен Криводол, община Мездра. Птицата е открита в дере в края на селото, в критично състояние, но без видими наранявания.  
Обикновеният мишелов е защитен вид, включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Благодарение на своевременната реакция на сигналоподателят, от страна на инспекцията са предприети незабавни действия по изпращането на екземпляра за временно настаняване, диагностика на състоянието и лечение във ветеринарна клиника в София.

*За защитените видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие се забраняват всички форми на умишлено улавяне, убиване, преследване, обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване или миграция; унищожаване или вземане на яйца; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри, както и тяхното препариране. Лице, което е намерило екземпляр в безпомощно състояние или мъртъв екземпляр, което без умисъл е ранило или убило екземпляр от животински вид от приложение № 3, е длъжно да уведоми за това най-близкия регионален орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната агенция по горите в срок до три дни.

*Снимката е илюстративна 
21.01.2022, 16:49 часа
853 1
Коментари

:)

22.01.2022, 17:52 часа
Ето един хубавец , който ще се оправи и ще лети около пътища и ниви за радост та окото ! Добре , че са го намерили Добрите !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha