Цената на въглищата чупи рекорди

Цената на въглищата чупи рекорди

Цената на въглищата скача главоломно, след като търговците в Азия се борят за последните зимни доставки. Новината идва на фона на глобалната енергийна криза и на опасенията от забавени доставки от Индонезия.
Според транзакциите на глобалната платформа COAL тон въглища се продава за около 300 долара. Това е най-високата цена за тон въглища, и може да тласне нагоре индексите на спот цените дори над рекорда им от миналия октомври.
Пазарът на въглища е в хаос, след като Индонезия - най-големият износител на въглища в света, обяви, че ще спре износа през януари, за да може да попълни запасите във въглищни електроцентрали.
Въпреки че оттогава страната пусна ограничен брой доставки, все още има спот-покупки за попълване на липси, съобщи търговец. Японски фирми за комунални услуги се явяват на пазара с цел да купят въглища с доставка през февруари и март, но предлагането е ограничено.
Това е второто покачване на цените за въглищата за последните няколко месеца.
Миналата есен недостигът на суровината в Китай доведе до мащабно ограничаване на електроенергията във втората най-голяма икономика в света. Това пък доведе до рекорден внос, който тласна цените на въглищата до най-високите стойности за всички времена.

24.01.2022, 10:51 часа
697 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha