Здравословните ползи от доматения сок

Здравословните ползи от доматения сок Доматеният сок е популярен в целия свят. Поради високото съдържание на антиоксиданти, органични киселини и други основни хранителни вещества, доматите могат спокойно да се нарекат истински еликсир за здраве.
Консумацията на доматената напитка е средно от една до четири чаши на ден. Тя може да варира в зависимост от времето на годината, климата и личните предпочитания. Ето и ползите от този елексир за здравето:

Антиоксидантни свойства
Доматеният сок съдържа антиоксиданти, включително ликопен, бета-каротин, витамин С и селен. Те намаляват риска от сърдечни заболявания и предпазват организма от свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките.

Подобрява храносмилането
Органичните киселини, които се съдържат в плодовете и сока на доматите, подобряват храносмилателната функция. Те стимулират отделянето на слюнка и стомашен сок, което допринася за добро храносмилане.

Подобрява здравето на сърцето
Поради високото си съдържание на калий доматеният сок подобрява здравето на сърцето и помага за понижаване на кръвното налягане. Той също така предотвратява окисляването на холестерола в кръвта, което е една от първите стъпки в образуването на атеросклеротични плаки. Също така доматеният сок има защитен ефект върху вътрешния слой на кръвоносните съдове и помага за намаляване на риска от съсирване на кръвта.

Облекчава умората
Чаша доматен сок на ден може да облекчи умората. Високото съдържание на калий и фосфор в този червен сок помага за облекчаване на симптомите на стрес, мускулна слабост и предотвратява мускулни спазми и крампи. Чаша сок на ден не само ще даде на тялото енергия, но и ще помогне да се ободрите.

Ускорява метаболизма
Доматеният сок е с много ниско съдържание на калории. В 100 грама напитка има само 18 калории и около 95 процента вода. Освен това ускорява метаболизма, а високото съдържание на фибри в продукта предизвиква усещане за ситост и подобрява храносмилането. Ето защо напитката е подходяща за тези, които искат да свалят излишните килограми.
25.01.2022, 13:38 часа
827 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha