Баневи съдят за тормоз Иван Гешев и заместниците му за 60 000 лв.

Баневи съдят за тормоз Иван Гешев и заместниците му за 60 000 лв. Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди и настояват да получат 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, пише "Сега".
Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.
"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи профисионални и морални качества", коментира пред "Сега" адвокатът им Екимджиев. 
Според исковата молба писмото на Гешев и заместниците му е в "странен сюрреалистичен епистоларен жанр" и Баневи съвършено безпричинно са замесени в него. В писмото си Гешев се оплаква от натиск и тормоз от другите власти и сочи причините - многото дела срещу "известни олигарси".
Прокурорското писмо изрежда делата срещу Баневи, Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви. За Баневи е записано следното: "отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".
Според Баневи контекстът, в който са поставени е позорящ. Те сочат изразите "олигарси" и "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи". Според тях и като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма. И това нарушава презумпцията, че са невинни.
"Визираните правонарушения причиняват на ищците силен стрес и фрустрация, както и поредно болезнено разочарование и загуба на доверие в дейността на българската правоохранителна система", се казва в исковата молба на Баневи. Според нея в продължение на повече от 3 години те "са мишени на злостна пропагандна кампания от страна на прокуратурата". Екимджиев припомня, че през октомври м.г. Баневи вече осъдиха България в Страсбург за това, че като шеф на спецпрокуратурата Гешев е нарушил презумпцията за невиновиновност.
"По-малко от 3 месеца след решението на ЕСПЧ, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи ръководни длъжности в българската прокуратура, задружно обявяват пред 67 международни организации и държави, че Баневи са "... отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група ...", се казва още в исковата молба.
И се допълва, че българският НПК позволява на прокуратурата без съдебен контрол да обвини и да внесе обвинителен акт срещу всекиго за всякакво престъпление. И това едва ли се знае от всичките 67 адресати на писмото. "Дори при явна злоупотреба с власт, разследващите у нас не носят персонална отговорност за неправомерните обвинения, а главният прокурор, както е установено в Решението на ЕСПЧ по делото "Колеви срещу България", не може да бъде разследван дори когато има сериозни данни, че е замесен в убийство", пишат Баневи до съда.
Според тях прокуратурата може безнаказано и безконтролно да обвини всекиго във всичко, за да може публично да го демонизира, а те за пореден път са обект на прокурорски тормоз.
"Странният мелодраматичен жанр на прокурорската жалба категорично не налага нито споменаването на имената на Баневи, нито изчерпателно изброяване на недоказаните престъпления, за които те, според прокурорите, са "отговорни", нито квалифицирането им като "олигарси". Ето защо компрометиращите ищците данни, част от които са произведени от самата прокуратура, а други са предмет на висящ наказателен процес,  разпространени от ищците до 67 адресата по целия Свят, не преследват легитимна цел, в защита на обществен интерес", се казва в исковата молба.
"Вредата е съпричинена от шестимата ответници, действащи съгласувано и предумишлено, а не спонтанно и импулсивно. Всички те, действайки като високоорганизирана група, са имали възможност спокойно да редактират текста на писмото, така че правата на Баневи да бъдат съобразени", обяснява се в исковата молба как е определен размерът на търсеното обезщетение от Гешев и зам.-главните прокурори Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов.
26.01.2022, 13:29 часа
607 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha