Ремонтираха покрива на бившето училище в Ослен Криводол

Ремонтираха покрива на бившето училище в Ослен Криводол Ремонтираха покрива на бившето училище в село Ослен Криводол. Благодарение на това, обществената сграда, построена през 1950 г. е спасена от разруха и запазена за идните поколения, каза Роман Иванов, кмет на мездренското село.
"Напълно реконструирахме покрива, който беше в плачевно състояние, беше паднал. И сега вече смятаме, че сградата ще стане по-обитаема. При ремонта бяха подменени доста от гредите. Нови столици се поставиха, нови обшивки, нови олуци, на част от покрива се смениха керемидите. И въобще, доста голяма промяна имаше. От построяването не е правен ремонт на покрива никога и имаше нужда. В противен случай сградата си отиваше, а пък е построена с дарителски средства на селото, всеки е участвал с доброволен труд и материали, така е построена 50-та година. Много здрава, много масивна сграда. Сега такава ще струва сигурно няколко милиона да се построи. Ще я санираме бавно, ще я оправим. Всичко с времето си и ще участваме в проекти, ще я възстановим по някакъв начин. Училище е било, след като е спряно, 80-те години е станало детска градина. Имало е 25 деца, след това са намалели и дечицата по обективни причини, изнасяне към градовете. Сега вече имам пак доста деца. Имаме над 16-20 малки деца. Пак сме за детска градина и за училище, процеса е бавен. Много бързо се унищожава нещо и много бавно се връщат обратно нещата", каза селският първенец.
"Това, което предстои, е след време в сградата отново да се развива културна и образователна дейност", допълни Иванов.
"Смятаме вече да направим един етно-музей, етнографски. Вътре имаме голяма зала със сцена, която мислим да я възстановим, за да се ползва както от нашето село, така и от гостите, които идват. Тя е за 300 човека, голяма, много хубава. И след това стаите да ги възстановим, да ги направим за обучение на деца, да направим за занаяти. Даже семинари да си правим долу", планира кметът на селото.
Ремонтът е финансиран със средства на Община Мездра.
27.01.2022, 15:38 часа
1019 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha