Лавина затрупа скиор в Кюстендилско

Лавина затрупа скиор в Кюстендилско За повишена лавинна опасност сигнализират планинските спасители от Дупнишкия спасителен отряд.
Лавина, предизвикана от скиор, го е повлякла и той е бил частично затрупан от нея. "Инцидентът е от обяд, колегите са били на място и са реагирали бързо. Момчето е добре, с частично разтягане", каза Кирил Чолаков от спасителния отряд в Дупница.
С повишаването на температурите и вследствие на преноса на сняг от вятъра, североизточните склонове в района на Седемте рилски езера са с повишена лавинна опасност, отбелязват от отряда.
При днешния случай скиорът е излязъл извън обозначения район и не е разполагал с лавинна екипировка. "По време на пътя надолу се забелязваше само главата на скиора и за щастие не изчезна напълно", споделят планинските спасители.
От планинската спасителна служба в Дупница отбелязват, че в делничните дни няма много туристи в района на Езерата, но очакват броят им да се увеличи в събота и неделя. Затова алармират за повишено внимание.
От планинската спасителна служба в Дупница отбелязаха още, че вече има тенденция хората, които се качват в планината, да бъдат осигурени със застраховка, но тези, които идват в планината инцидентно, все още нямат тази култура.
До няколко месеца се очаква да заработи новата база на планинските спасители в района на Седемте рилски езера, чието строителство започна през август 2020 година. Целта на контролно-информационния пункт "Седемте рилски езера" ще улесни много работата на планинските спасители и ще скъси времето за действие при спасителните операции.
"Предстои обзавеждане и оборудване, както и подписване на договор между БЧК и ръководството на Национален парк "Рила", но се надяваме до няколко месеца базата да заработи", каза Чолаков.
28.01.2022, 15:29 часа
288 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha