Язовир "Среченска бара" е почти пълен

Язовир "Среченска бара" е почти пълен Язовир "Среченска бара" е почти пълен, научи агенция BulNews.
В него сега има 14 461 000 куб. м. вода, а свободният му обем е около 1 000 000 куб. м. Така запасите в язовира, който осигурява питейна вода за около 30 селища в областите Монтана и Враца, са достатъчни, но проблемите на ВиК дружествата тази година са други.
Над 1 млн. лв. е сметката за ел. енергия на ВиК-Монтана за месец януари. До края на седмицата дружеството трябва да представи подробна справка за разходите си за електричество. Едва тогава ще получи финансова помощ от държавата, за да бъде изчистено задължението.
За два месеца сметката за ел. енергия на ВиК-Монтана е близо 2 млн. лв. Дружеството вече е получило кредит и е разплатило декемврийската си сметка от 936 000 лв. За януари задължението им е 1 066 000 лв. 
Извън проблемите с високите сметки за ток, ВиК-Монтана чака решение от КЕВР и по инвестиционния си план. Обсъждането е отложено от миналата година, по причини извън водното дружество, като сега се чака нова дата.
Монтана е една от 6-те области в страната, в които не всички общини членуват във ВиК асоциацията. Това е основната пречка областта да не може да ползва средства по европейски програми за ремонти на мрежата. Заради аварии и течове се губят над 76% от питейната вода в региона.
08.02.2022, 16:52 часа
1102 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha