Пшеницата и фуражът поскъпнаха заради напрежението между Русия и Украйна

Пшеницата и фуражът поскъпнаха заради напрежението между Русия и Украйна Несигурността около Украйна доведе до рязко увеличение на международните котировки за пшеница и фуражна царевица, като цените на тези продукти се увеличиха съответно с 4.5% и 5% през седмицата, сочат данни, публикувани в неделя от асоциацията на италианските земеделски производители Coldiretti.
„Притеснението е, че потенциален конфликт може да увреди инфраструктурата и да блокира доставките от черноморските пристанища, ограничавайки наличността на глобалните пазари и да доведе до реален риск от глад и социални вълнения“, гласи становище на асоциацията.
„Украйна е третата по големина в света износител на пшеница в света, а Русия е най-големият, заедно те представляват около една трета от световната търговия”, посочва се още там.
В края на януари президентът на италианската земеделска асоциация Confagricoltura Масимилиано Джансанти предупреди, че ситуацията около Украйна може да се отрази негативно на световния пазар на зърно.
13.02.2022, 15:33 часа
464 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha