Чаят предпазва зъбите и венците

Чаят предпазва зъбите и венците Успокоителна чаша чай докарва усмивка на лицето на повечето хора. Поредното откритие на учените обаче може да я направи още по-широка.
Те установиха, че пиенето на поне три чаши чай на ден поддържа зъбите в добро състояние, намалявайки риска от кариеси. Преглед на съществуващи изследвания показал, че черният чай помага в борбата с два вида бактерии - Streptococcus mutans и Lactobacillus, свързвани с кариесите и заболяванията на венците.
Най-ефективната доза чай е 3-4 чаши на ден, съобщи ръководителката на изследването доктор Кери Ръкстън. Изследователите установили още, че черният чай се бори с кариесите дори след прибавянето на малко захар.
Зеленият чай има подобен ефект и също помага за предотвратяване на лошия дъх, като неутрализира съставките, допринасящи за него. Д-р Ръкстън съобщи, че има основания да се смята, че пиенето на чай предпазва от загуба на зъби. Тя отбелязва:
"Сигурна съм, че новината ще бъде добре приета от зъболекари и хигиенисти, тъй като те продължават да образоват страната относно необходимостта от по-добра грижа за устата."
Д-р Ръкстън обяснява, че когато бактериите в устата взаимодействат с въглехидрати, се произвежда киселина, която разгражда зъбния емайл, причинявайки увреждане, което налага пломба или води до загуба на зъб. Черният и зеленият чай намаляват възпалението и предотвратяват нарастването на бактериите. Чаят съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди и катехини, които предпазват от микроби.
Изследването установило още, че зеленият чай може да помогне за отслабване. Редовната консумация увеличава изразходването на енергия с 4-5%, а окисляването на мазнини, т.е. елиминирането на мазнини, които в противен случай биха се натрупали в тялото, нараства с 10 до 16%.
26.02.2022, 13:56 часа
488 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha