Ето 5 причини, заради които мастурбацията е здравословна

Ето 5 причини, заради които мастурбацията е здравословна Не е тайна, че мастурбацията е приятен начин за всеки да остане насаме със себе си, но тя често се третира като тема табу.
Подобно на много въпроси относно сексуалното поведение и психичното здраве, отговорът на това дали мастурбацията е здравословна е дълбоко личен. Това, което е здравословно за един индивид, може да не работи при друг. Все пак проучванията показват, че има ясни ползи за здравето от самозадоволяването.
Въпреки това много хора все още не успяват да говорят за мастурбацията, без да се изчервяват. Често това е така, защото усещанията, свързани с мастурбацията, са обвързани с културни, исторически и религиозни влияния, независимо дали го осъзнаваме или не.
Историята на мастурбацията е пълна с думи като „грях“, „болест“ и дори „саморазправа“. Така че не е чудно, че хората понякога се боят да се отдадат и насладят на удоволствие, без да чувстват вина.
През 18 век мастурбацията се е смятала за болест, която може да доведе до безумие и други сериозни здравословни състояния. В началото на ХIХ век това вярване било поставено в светлината на прожекторите от здравния реформатор Силвестър Греъм. Този презвитериански проповедник тръбял пред енориашите си, че всяко приятно усещане е прикрито сатанинско изкушение и че всяко неморално поведение задължително е нездравословно.
Естествено, според учението на Греъм мастурбацията била велико зло. Дори и днес изследователите на сексуално здраве все още се сблъскват с хора, за които темата за мастурбацията са на границата на анатема.

1. Мастурбацията произвежда хормони, повишаващи настроението
Получаването на оргазъм кара тялото да отделя допамин, ендорфини и окситоцин - хормонът на любовта и свързването. Производството на повече от тези „емоционални” хормони чрез мастурбация може да помогне за понижаване на кортизола - основен хормон на стреса, който може да доведе до възпаление, безсъние и загуба на тегло. По-високите нива на окситоцин също могат да ви накарат да се почувствате по-щастливи и да подобрите цялостното си настроение.

2. Увеличава самочувствието и имиджа на тялото
Женската мастурбация оказва положително въздействие върху самочувствието и имиджа на тялото. Тя води до усещане за самостоятелност и телесна цялост, което подобрява чувството за идентичност на индивида.
От друга страна, чувството на вина, свързана с мастурбацията, може да попречи на комфорта на жената от собственото й тяло и дори да доведе до негативно отношение към контрацептивите.

3. Мастурбацията подобрява сексуалното удовлетворение
Тя може да бъде мощен начин да научите повече за тялото си и предпочитанията си. Самозадоволяването помага на хората да разберат как телата им реагират. Освен това може да направи другите сексуални преживявания по-приятни. Мастурбацията се превръща в обичайно предписано лечение при сексуална терапия. Тя дори се използва за лечение на различни сексуални дисфункции, включително преждевременна еякулация при мъжете.

4. Увеличава продължителността на живота
25-годишно проучване установи, че по-голяма честота на секса предсказва по-ниска смъртност при мъжете, докато насладата от полов акт предсказва по-ниска смъртност при жените. Ползите, свързани с повече сексуална активност, оказват най-голямо влияние върху смъртността, причинена от коронарна болест. С други думи, сексът може да бъде полезен за сърцето. Докато това проучване се фокусира основно върху действителния полов акт, мъжката и женската мастурбация могат да имат някои от същите ползи, помагайки за намаляване на кортизола, стреса и възпалението, като същевременно повишават ключовите хормони.

5. Мастурбацията намалява риска от рак на простатата при мъжете
Проучване на медицинско училище в Харвард установи, че засилената еякулация, включително от полов акт и мастурбация, е свързана с намален риск от карцином на простатата при мъжете. В сравнение с мъжете, които отчитат четири до седем еякулации на месец, при мъжете, които еякулират 21 или повече пъти всеки месец, има с 31 процента по-нисък риск от рак на простатата. Само тази причина е достатъчна да направите мастурбацията част от вашия сексуален живот.
19.03.2022, 11:00 часа
802 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha