Съдия от Монтана запозна ученици със структурата и дейността на съдебната власт /снимки/

Съдия от Монтана запозна ученици със структурата и дейността на съдебната власт /снимки/ Съдия Елизабета Кралева от Окръжен съд-Монтана изнесе пред възпитаници от Природо-математическа профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ лекция по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.
В зала № 5 на Съдебна палата-Монтана съдия Кралева запозна учениците от 10 клас с преподавател Цветелина Цветкова с разделението на властите в Република България според Конституцията, с историята на съдебната система в страната и им разясни структурата и функциите на съдебната власт. Учениците проявиха интерес към условията за практикуване на професията „съдия“ и качествата, които трябва да притежават магистратите. Те зададоха въпроси за интересни дела и казуси от практиката на съдията-лектор. В края на лекцията възпитаниците на ПМПГ „Св. Климент Охридски“ се снимаха с тогите на съдия и прокурор и подкрепиха предложението на Окръжен съд-Монтана да подготвят симулативен съдебен процес, чрез който от близо да се запознаят с дейността на съдии, прокурори и адвокати, с  прилагането на законите и защитата правата на гражданите.
Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се провежда от 2016 г.  по споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Целта ѝ е да обогати познанията на учениците за статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, да формира правна грамотност и култура, да спомогне за превенцията на детското насилие и да повиши степента на спазването на законите, както и доверието към съдебната власт.
13.05.2022, 10:28 часа
707 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha