Калина Константинова настоя депутатите да възложат одит на „Български пощи“

Калина Константинова настоя депутатите да възложат одит на „Български пощи“ Вицепремиерът и министър по ефективното управление Калина Константинова настоя народните представители да възложат одит на Сметната палата за състоянието на „Български пощи“. В хода на разисквания по питане от народните представители от „Възраждане“ относно състоянието на „Български пощи“ и неизплатените заплати на служителите и хакерската атака от 16 април, Константинова посочи, че в правомощията на Народното събрание е да възложи извършване на проверка извън планираните за годината и затова ви призовавам, да го направите.  
В хода на питането Настимир Ананиев, народен представител от „Продължаваме Промяната“, заяви че ще внесат искане за насрочване на разискване за състоянието на дружеството и взимане на решение от Народното събрание за възлагане на одит от Сметната палата за съответствие при финансовото управление на „Български пощи“.
Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин насрочи разискването за 20 май.
В началото на своето изказване вицепремиерът Константинова подчерта, че досега „Български пощи“ не само не са били приоритет на ГЕРБ, но и не са били включени в обхвата за киберсигурност, нито в списъка със стратегически обекти.
„Върху тяхната информационна сигурност не е упражняван никакъв контрол и подкрепа“, каза Константинова и заяви, че днес повечето са ангажирани към благосъстоянието на „Български пощи“.
Вицепремиерът съобщи, че е извършен одит от страна на инспектората към Министерския съвет и са констатирани редица нарушения, свързани с управлението на собствеността на дружеството.
Така например цената, която е определена за отдаване под наем на базата в центъра на Пампорово, е в пъти под пазарната.
Константинова посочи, че тя е била отдадена за 0,86 лв. на квадратен метър или два лева на стая във висок сезон. Това са констатациите на вътрешния одит. По разпореждане на вицепремиера Константинова е изискан и доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция, който се очаква в началото на юни. Вицепремиерът съобщи, че е изпратила писмо, в което настоява в своя доклад за финансовото състояние на дружеството за последните две години, да бъдат взети под внимание и констатациите от одитния доклад. Друга констатация, която Константинова визира за състоянието на дружеството, е наличието на 2600 работни станции с морално остарял хардуер, на които е невъзможно инсталирането на съвременен антивирусен софтуер. Тя добави, че 400 от компютрите след хакерската атака, вече са негодни за употреба.
Константинова съобщи, че в рамките на нейните правомощия е да сезира компетентните органи, които да установят виновните лица за състоянието на дружеството. Сезирани са Националната агенция за приходите, Държавната агенция „Национална сигурност”, МВР и икономическата полиция, които да извършат съответните проверки.
13.05.2022, 16:08 часа
212 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha