Испания дава 3 дни менструален отпуск

Испания дава 3 дни менструален отпуск За много жени месечният цикъл е период, съпътстван от продължителни и мъчителни болки. И с идеята „в онези дни“ от месеца дамите да се почувстват поне малко по-комфортно, облекчени и освободени от работни ангажименти, една държава в Европа планира да въведе „менструален отпуск“.
Всъщност идеята е реализирана и действаща в много малко страни по света. Испания пък е първата държава на нашия континент, която вече обмисля как да формулира закон, с който да я приложи на своя територия.
Засега по въпроса с „менструален отпуск“ е уточнено, че дамите ще могат да вземат от три до пет дни в месеца платен отпуск.
Той ще им бъде позволен едва след като представят на работодателя си бележка от лекар. С нея те ще доказват, че месечният им цикъл е съпътстван от болки и неразположение, които биха затруднили способността им да работят.
От „менструален отпуск“ няма да могат да се възползват всички испанки. Тази възможност ще бъде достъпна само за жените, при които цикълът е диагностициран като обострено състояние.
В законопроекта е включено и друго предложение, свързано с целта да се помогне на дамите да се чувстват по-малко дискомфортно в дните от менструалния си цикъл: образователните институции и затворите в Испания да започнат да предоставят продукти за женска хигиена, и то напълно безплатно.
16.05.2022, 16:40 часа
788 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha