ЕС постигна разбирателство за съвместното запълване на газохранилищата

ЕС постигна разбирателство за съвместното запълване на газохранилищата Представители на страните членки на ЕС и евродепутатите постигнаха разбирателство по извънредно законодателство за съвместното запълване на европейските газохранилища преди настъпването на зимата, за да се избегнат проблеми при евентуалното спиране на доставките на руски газ, предаде Ройтерс.
Русия доставя около 40 на сто от газа, който Европа потребява, и вече спря доставките за България и Полша, които отказаха да плащат в рубли.
Сделката предвижда съвместно запълване на поне 85 на сто от газохранилищата до ноември, както и до 90 на сто през 2024 г. и 2025 г. В момента газохранилищата са пълни на 41 процента.
Всяка страна членка трябва да зареди в газохранилищата си достатъчно газ, за да покрие 35 на сто от годишната си консумация през следващите пет години. Системата има за цел да намали тежестта върху страните, които разполагат с големи газохранилища, след като Унгария, Австрия и Нидерландия изразиха опасения, че местните компании ще бъдат принудени да купуват големи количества газ на почти рекордни цени, докато тези с малки няма да имат този проблем.
Държави, които не разполагат с газохранилища, ще трябва да складират в съседни страни газ, който да покрие 15 на сто от годишните им нужди. Малта, Ирландия и Кипър, които не са свързани с европейската газопреносна мрежа, са изключени от тези правила.
"На карта е заложено осигуряването на газовите доставки за всички европейци през следващата зима", заяви главният преговарящ от страна на Европарламента и бивш полски премиер Йежи Бузек.
Страните членки и Европарламентът трябва формално да одобрят споразумението. Европарламентът ще го гласува следващия месец.
20.05.2022, 09:40 часа
414 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha