ВКС потвърди оправдателната присъда по делото за експлозията в завод „Миджур“ с 15 жертви

ВКС потвърди оправдателната присъда по делото за експлозията в завод „Миджур“ с 15 жертви ВКС потвърди оправдателна присъда на Окръжен съд-Видин по делото за експлозията в завод „Миджур“.
Съдебният акт на окръжния съд беше подложен на въззивна и касационна проверка, като и двете инстанции потвърдиха изцяло постановената присъда от Видинския окръжен съд. С нея всички подсъдими за взрива през 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод „Миджур“ (собственост на „Видекс“ АД), причинил смъртта на 15 души, са признати за невиновни и оправдани по повдигнатите им обвинения. 
Според тричленния състав на ВКС жалбата на частния обвинител е процесуално недопустима, а протестът е допустим, но неоснователен. Върховните съдии не приемат доводите за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, рефлектирали върху правата на една от страните в процеса.
Не са установени и пропуски в оценъчната и правоприлагаща дейност на въззивната инстанция, която да е довела до нарушение на материалния закон. Съдебният състав на ВКС стои на позицията, че след задълбочена и внимателна преценка на наличната по делото доказателствена маса въззивният съд в атакувания съдебен акт основателно е потвърдил присъдата на Окръжен съд-Видин и е приел, че първоинстанционният съд е провел надлежно, пълно и всестранно съдебно следствие, като е изяснил релевантните факти в пълния им обем.
23.05.2022, 11:20 часа
384 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha