Румен Гечев: И БСП ще напусне коалицията при зелена светлина за преговори с РС Македония

Румен Гечев: И БСП ще напусне коалицията при зелена светлина за преговори с РС Македония

"Не само "Има такъв народ" ще напусне коалицията, ако бъде дадена зелена светлина за преговори на РС Македония без изпълнение на критериите". Това заяви за "Твоят ден" проф. Румен Гечев от БСП.
Относно помощта за гориво той разкри, че обсъждано контролът да става на базата на талона на колата, тъй като има опасност от търговия с личните карти и закупуване на гориво от семейства, които нямат коли. 
Според него правителството е взело своевременни мерки. "Войната в Украйна наложи вземането на нови решения заради поскъпването на енергийните носители. Бизнесът трябва да понесе промените на пазара, ние не печатаме пари. Няма как да разчитаме, че има чудодейна държава, която има чувал с пари", призова той. 
За него бюджетният дефицит остава както е бил заложен, по-големи постъпления има от ДДС. "Създават се косвени отстъпки от данъчното облагане на работещите семейства. Отстъпката на семейство с едно дете се увеличава от 4500 лева на 6000, а с две - плюс 3000 лева. Те ще се ползват на всеки 3 месеца. Предлагаме на намаляване на ДДС на някои енергоносители на 9%. Инфлация над 10% дава положителен ефект, защото приходите в държавата са по-големи", обясни Гечев.
По думите му коалицията предвижда преразпределение на средствата от свръхпечалби  на енергийни компании. "Ориентирът ще бъде около 15% осигуряване на печалба на производителите и доставчиците на електричество, а разликата - преразпределена в полза на българското общество", посочи той. И допълва, че 60-те лева добавка към пенсиите остават, независимо от пандемичната обстановка.
"Има мерки, които ще влязат в сила от октомври, например вдигане на тавана на пенсиите на 3400 лева", припомни той. 

23.05.2022, 12:47 часа
382 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha