1.7 милиона души загиват годишно заради резките температурни промени

1.7 милиона души загиват годишно заради резките температурни промени 1,75 милиона души загиват годишно заради резките температурни промени.
Това показват резултатите от изследване за периода 2000-20219 година на специалисти под ръководството на университета Монаш, Австралия, публикувано от специализираното издание "Лансет планетари хелт". За това съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".
Учените са категорични, че температурните амплитуди са много по-опасни за човешкото здраве, отколкото горещините. Изследвана е връзката между температурните вариации и смъртността на 750 места в 43 страни или региони въз основа на данни от изследователската мрежа MCC Collaborative Research Network.
Смъртните случаи в резултат на промените в температурите са 3,4 на сто от общия брой смъртност в глобален мащаб в периода 2000-2019 г. В Азия, Австралия и Нова Зеландия процентът е над средния за света.
Глобално най-големият ръст в смъртността по този показател е в Австралия и Нова Зеландия (7.3%), следван от Европа (4.4%) и Африка (3.3%).
Повишеният риск от смърт се свързва с краткосрочната температурна промяна, но досега не е правена задълбочена оценка на смъртността по този показател в света.
"Климатичните промени са водеща причина за тревога за общественото здраве през 21-и век. С все по-честите прояви на нестабилност в температурите е нужно да се вземат активни контрамерки за защита на човешкото здраве от температурните вариации", каза проф. Юминг Гуо, директор на изследователското звено по климата и качеството на въздуха в университета Монаш.
23.05.2022, 14:22 часа
323 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha