ЕК препоръча на България да продължи енергийните помощи за фирми и домакинства

ЕК препоръча на България да продължи енергийните помощи за фирми и домакинства Европейската комисия представи препоръките си в областта на икономиката за страните от ЕС. Към България са отправени три препоръки.
Комисията очаква догодина нашата страна да продължи да осигурява временна и целенасочена подкрепа за домакинствата и фирмите заради високите енергийни цени, както и за бежанците от Украйна.
Препоръчва се осигуряване на бюджетни средства за природосъобразния и цифровия преход, както и за енергийна сигурност. За следващите години се препоръчва фискална политика, насочена към постигане на разумни средносрочни фискални позиции.
Втората препоръка е България да продължи с изпълнението на плана за възстановяване и устойчивост, както и да разчете разходите по политиката на сближаване до 2027 година, за да започнат преговорите с Комисията.
Третата препоръка е да се намали цялостната зависимост от изкопаемите горива и техния внос чрез ускоряване на развитието на възобновяемите енергийни източници и с разнообразяване на източниците и пътищата за доставка на газ. Комисията препоръчва увеличаване на връзките към газопреносните мрежи на съседните страни. ЕК очаква да се положат повече усилия за намаляване на търсенето на енергия чрез повишаване на енергийната ефективност в производството и в сградите. Препоръчва се да бъдат намерени нови устойчиви решения в централното отопление.
23.05.2022, 14:09 часа
366 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha