Сензация: Казахстан купува „Нефтохим”, бензиностанциите „Лукойл“ стават „Ромпетрол“

Сензация: Казахстан купува „Нефтохим”, бензиностанциите „Лукойл“ стават „Ромпетрол“ Приближаваме ли се до сделка? Намеренията на България да изземе контрола на петролната индустрия от ръцете на „Лукойл” минават през сделка с Казахстан, разкри високопоставен източник на Narod.bg от върховете на властта.
Според екзклузивната ни информация именно богатата на нефт бивша съветска република може да купи единствената голяма рафинерия в България и единственото нефтено пристанище. В момента те са собственост на руския монополист „Лукойл”, а България държи „златната акция”.
Дружеството е и водещ производител, търговец и дистрибутор на нефтени деривати.
Според източника след сделката петролната рафинерия ще премине под бранда на „Ромпетрол”, която е собственост на Казахстан.
Още през август 2007-а държавната компания за петрол и газ „Казмунайгаз“ (KazMunaiGaz National Co.) закупи 75% дял във втората по големина петролна компания на Румъния „Ромпетрол груп“ (Rompetrol Group NV).
Един от основните аргументи за продажбата на „Лукойл” е, че именно в Казахстан се добива сорт от т.нар. тежък суров петрол, подобен на руския, за какъвто е направен да функционира преработвателният завод край Бургас.
В бизнес средите се коментира, че стойността на сделката ще е над 1 милиард евро за „Нефтохим” и всички бензиностанции на „Лукойл”, които ще бъдат ребрандирани на „Ромпетрол”.
23.05.2022, 20:38 часа
3264 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha