Бойко Борисов е готов да подкрепи вдигането на ветото над Македония

Бойко Борисов е готов да подкрепи вдигането на ветото над Македония Водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обеща подкрепата на своите 59 депутати за управляващите от ПП, ако двете формации се разберат да разгледат и одобрят днес предложенията на френското председателство на ЕС за разрешаване на спора със Северна Македония. Той направи това на извънредна пресконференция в партийната централа.
Борисов даде изявлението си с много ярост, като многократно нарече премиера Кирил Петков "лъжец" и "страхливец". Той директно обвини Петков, че умишлено забавя обсъждането и решаването на казуса в парламента. Целта на премиера, според Борисов, е да представи ГЕРБ-СДС пред Брюксел като виновниците за отказа на българската държава да излезе с навременна позиция по френското предложение.
Бившият премиер похвали френското предложение и изрази доверието си във френския президент Еманюел Макрон и в Европейската комисия. „Евроатлантическите партньори искат разширяването на Балканите. Кой направи договора за добросъседство (със Северна Македония – бел.ред.)? ГЕРБ“, отсече Борисов. Той обяви, че споделя мнението на президента, че идеите на Франция са най-доброто, което България е получила по казуса. И подчерта, че след неговото правителство, не е било свършено нищо за надграждането на двустранните отношения със Скопие.
"Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи (външният министър в оставка Теодора Генчовска - бел.ред.). Че ГЕРБ му пречат - на честното, лъжливо момче! И който не е с него, е мафия!", обидено заяви Борисов. Той предизвика Петков да дойде в парламента и да се обсъдят какво ще се прави. "Всеки може да си викне 2000-3000 души агитка и пред тях да маха и да вика. Всяка събота ние го правим", пренебрежително се изказа бившият премиер за митингите, събирани от управляващите.
"Ако се осмели този този страхливец и лъжец, ще има 59 депутата в подкрепа на даване на залена светлина на Северна Македония и Албания", ангажира се Борисов. И изчисли, че по темата има огромно болшинство, тъй като ще получи подкрепата също и на ДПС. Той благодари и на Българската православна църква заради позицията й да приветства вдигането на схизмата над православната църква на Северна Македония.
22.06.2022, 11:53 часа
450 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha