В името на истината: Ексхумация и ДНК анализ доказват дали Христо Ботев е погребан във Враца

В името на истината: Ексхумация и ДНК анализ доказват дали Христо Ботев е погребан във Враца Нова версия за това къде е погребан Христо Ботев сочи към Враца, научи агенция BulNews.
Според изследователи, тялото на поета революционер може да е в масов гроб в църквата в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“. Наследниците на Ботев са готови да дадат генетичен материал, за да се направи ДНК-тест на останките.  
146 години след смъртта на един от най-великите ни поети и революционери, една загадка остава неразкрита. Къде са тленните останки на Христо Ботев? С разплитането на мистерията са се заели група хора, които не се уморяват и не се отказват да го търсят.
Христо Илиев е сред хората, които отдавна търсят мястото, на което е погребан Христо Ботев. Убеден е, че останките на Воеводата са в двора на някой християнски храм и затова не спира да търси точно на такива места.
"През 1876 година местен овчарин намира телата на 7 души без глави. Слиза до църквата „Свето Вознесение“ и съобщава на местния свещеник. През нощта скрито свалят 7-те тела и ги погребват в двора на храма", разказва Христо Илиев пред Нова тв.  
Според преданието от двете страни на гроба, за да не личи защо е копано, пък и за белег, посаждат две дървета. Днес в двора на храма има две такива, които са на над 140 години. Вътре в двора на самата църква има каменна плоча, в която описват, че тук лежат тленните останки на Ботевите четници. 
Прекият потомък на Воеводата Боян Ботьов е готов на сравнителен ДНК анализ между останките в църквата и тези на близките му. "Правим опити да се вземе генетичен материал от нашия семеен гроб в София, където почиват костите на майката на Христо Ботьов, брат му Кирил и неговото семейство. С врачанския владика е разговаряно, както и с кмета на Враца. Постъпки са направени пред Археологическия музей. Надявам се, че всичко ще завърши благополучно т.е. България ще получи отговор на един въпрос, който близо 150 години вълнува хората", посочва Боян Ботьов, потомък на поета-революционер. 
А Христо е провокиран и от друго предание, което според него може да е част от разкриването на истината. Още в началото на ХХ век възрастна врачанка споделила лична тайна пред местния историк Димитър Бучински.
"Баба Мика Иванова отива с поп Лука Шошев, местен свещеник от Враца, и казва на Димитър Бучински: „Искам да ти кажа нещо преди да си ида от този свят. Моята майка намери 7 глави в коритото на река Лева край град Враца и ги погреба в двора на Кипарийската църква“. Кипарийската църква е „12 апостоли“, твърди Христо Илиев. 
Когато старият храм бил съборен там, където трябвало да е оградата на новия „Свети 12 апостоли“ намерили 7 черепа и ги препогребали. "Но тъй като те са пипани, вероятността да се открие ДНК материал е по-малка, отколкото тези на обезглавените Ботеви четници във Вознесенската църква", посочва Боян Ботьов. 
Съвпадението на броя кара Христо да мисли, че 7-те черепа, намерени в Лева, са именно на 7-те тела, които овчарят открил в Балкана и докарал във Вознесенската църква. Ако костите от телата бъдат открити между двете вековни дървета, сравнителният ДНК анализ може да потвърди дали Ботев е погребан тук.
Тази експертиза ще бъде първата в издирването на гроба на Воеводата. Най-малкото, защото героите на България заслужават, освен уважението ни, и истината за тях в умовете и сърцата на поколенията.
23.06.2022, 08:30 часа
2794 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha