Петков на Срещата на върха: Правителството очаква решението на НС по френското предложение за РСМ

Петков на Срещата на върха: Правителството очаква решението на НС по френското предложение за РСМ

"В рамките на днешния ден е насрочено заседание на парламентарната комисия по външна политика, която да обсъди въпроса. Правителството очаква решението на Народното събрание." Това подчерта по въпроса със Северна Македония министър-председателят Кирил Петков пред участниците в Срещата на върха в Брюксел.
Той запозна лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани с вътрешнополитическата ситуация у нас, включително и с дебатите по отношение на предложението на Френското председателство за старт на преговорите за европейско членство на Северна Македония.
Държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС потвърдиха недвусмислената си подкрепа за интеграцията на Западните Балкани и желанието за още по-тясно сътрудничество на фона на общите предизвикателства, произтичащи от руската агресия срещу Украйна. Обсъдени бяха широк кръг от геостратегически въпроси, включително позициите по общата външна политика и политиката на сигурността на ЕС.
Премиерът изрази благодарност към френското предателство и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за организираната среща.
„Днес се събрахме, за да потвърдим на най-високо равнище ангажимента на ЕС към икономическата, политическата и социалната трансформация на Западните Балкани, която е от изключително значение за интеграцията на региона в европейското семейство. ЕС винаги е подкрепял своите най-близки съседи, включително в трудни моменти, като например ковид кризата. Няма друг регион, който да се е възползвал в по-голяма степен от експертната и финансова подкрепа на ЕС“, заяви българският министър-председател.
Той очерта редица сфери на сътрудничество, които биха могли да имат висока степен на добавена стойност за задълбочаването на двустранните отношения. В областта на енергетиката Петков подчерта необходимостта от завършване без никакво забавяне на липсващата енергийна инфраструктура, която да гарантира доставките в Югоизточна Европа.

23.06.2022, 16:10 часа
312 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha