Броят на заразените с COVID-19 Европа се увеличава

Броят на заразените с COVID-19 Европа се увеличава Напоследък новите случаи на COVID-19 се увеличават в цяла Европа. Предполага се, че ръстът на заразените се дължи на разпространението на подвариантите BA.4 и BA.5 на варианта Омикрон на COVID-19. Повечето експерти обаче не са притеснени.
За една седмица броят на новите случаи на COVID-19 във Франция се увеличи с близо 50 процента, като в периода от 12 до 18 юни бяха регистрирани средно по 45 700 новозаразени на ден. За сравнение, в пика на пандемията в средата на януари новите случаи бяха средно по 365 хиляди на ден.
Във вторник (на 21 юни) във Франция заразените на 100 хиляди души достигнаха 477 - увеличение с 49 процента по отношение на предходната седмица. Това увеличение на броя на заразените се наблюдава във всички региони на континентална Франция и сред почти всички възрастови групи. Един човек заразява средно 1,39 други хора.
Предполага се, че подвариантът BA.5 е отговорен за повече от половината от новите случаи на заразяване във Франция.
Що се отнася до броя на болните, приети в болница (независимо дали става дума за интензивно отделение или не), след като спадна, сега бележи леко увеличение. Процентът на болничните легла в реанимациите, които са заети от пациенти, дали положителна проба за COVID-19, е 17 процента.
На 21 юни френското министерство на здравеопазването заяви, че ваксинационната кампания не протича с необходимия ритъм, като само 31 процента от хората на възраст от 80 години нагоре, които могат да си сложат четвърта доза от ваксина срещу ковид, са го направили. При възрастовата група от 60 до 79 хората с четвърта доза са 19 процента.
Във Великобритания също бе регистрирано увеличение на броя на случаите на заразяване с ковид. За една седмица те са се увеличили с над 40 процента, става ясно от данни на британската Национална статистическа служба. От 6 до 11 юни например с ковид са се заразили около 1,4 милиона души. Предходната седмица броят на заразените беше 990 хиляди.
Предполага се, че повечето случаи на заразяване се дължат на разпространението на подвариантите BA.4 и BA.5 на варианта Омикрон на COVID-19, които според Световната здравна организация не причиняват особено тежки форми на заболяване, но се разпространяват много бързо и водят до голям брой случаи на повторно заразяване.
От всички части на Обединеното кралство най-голям е броят на случаите на заразяване в Шотландия. Броят на пациентите с ковид в болниците обаче не се е увеличил значително.
От 1 юни случаите на заразяване в Германия също започнаха да се увеличават. Здравният министър Карл Лаутербах предупреди, че страната трябва да се подготви за завръщането на ковид и на ограничителните мерки, които понастоящем са забравени. Носенето на предпазни маски в Германия вече не е задължително в превозните средства на обществения транспорт, а на учениците в учебните заведения не се налага да си правят тестове за ковид.
Въпреки че броят на новите случаи на COVID-19, болниците понастоящем не са претоварени.
Според института за заразни болести "Роберт Кох" подвариантите BA.4 и BA.5 се разпространяват много бързо. "До няколко седмици те ще са причината за повечето от случаите", заяви институтът, който обяснява разпространението с факта, че ваксините са по-малко ефективни срещу тези подварианти. "Роберт Кох" предупреждава, че може да се стигне до увеличаване на броя на случаите на заразяване, чиито последици биха били най-неблагоприятни за представителите на рисковите групи. По тази причина здравният министър и специалисти по заразни болести препоръчват носенето на предпазни маски в затворените помещения.
Новата вълна от случаи на заразяване с ковид, за която се предполага, че се дължи на разпространението на подварианта BA.5 на варианта Омикрон на COVID-19, обезпокои португалските власти дотолкова, че генералната директорка на службата за обществено здраве препоръча през май предпазни маски да бъдат носени както в офисите, така и при големи събития на открито.Португалия е сред европейските страни, които регистрираха най-много случаи на заразяване с ковид и най-много смъртни случаи, свързани с ковид. Заразените на 100 хиляди души са 2751, като средната стойност за Европа е 400. За сметка на това обаче населението на Португалия е едно от най-ваксинираните в Европа - близо 95 процента от португалците са с две дози ваксина срещу ковид, а 76 процента са с три дози.
Испанската здравна министърка Каролина Дариас обяви на 17 юни, че от есента всички испанци ще имат право на втора подсилваща доза ваксина срещу ковид.
В Испания понастоящем в болнични заведения има 7800 пациенти - с хиляда повече в сравнение с предходната седмица. Броят на смъртните случаи се увеличи с близо 160 на седмица. Броят на хората в интензивни отделения обаче намалява.
Испанското правителство засега не възнамерява да връща задължението за носене на предпазни маски, което сега действа само в превозните средства от градския транспорт и в здравните заведения.
В Белгия подвариантите BA.4 и BA.5 са причина за над 50 процента от новите случаи на заразяване с ковид. От началото на този месец те провокираха увеличаване на броя на случаите на заразяване. В периода от 14 до 20 юни случаите на приемане в болница не са се увеличили особено. За седем дни е регистрирано увеличение от 24 процента. Смъртните случаи са средно по пет на ден.Слабото увеличение на броя на случаите на приемане в болница и по-лекият начин, по който протичат заболяванията, вдъхват у властите определен оптимизъм, като в същото време те продължават да са бдителни.
Опасенията в Нидерландия са умерени, но са налице, след като вирусът отново започна да се разпространява бързо от края на май. Въпреки това случаите на приемане в болница не се увеличават значително, а смъртните случаи остават по един-два на ден.
Здравните власти заявиха, че за да предотвратят нова вълна наесен, гражданите и компаниите следва да проявят отговорност и да изработят собствени планове за действие. Правителството заяви, че ще се намеси само при изключително голямо увеличение на броя на заразените и при появата на нови опасни варианти на вируса.
Докато в Европа преобладават притесненията във връзка с увеличаването на броя на заразените, в САЩ миналия уикенд регулаторните органи разрешиха ваксини срещу ковид да бъдат поставяни и на деца на възраст под 5 години. Във връзка с това президентът Джо Байдън посети клиника за ваксинация, като по време на посещението на здравното заведение той отбеляза, че понастоящем на практика вече всички американци могат да си поставят ваксина срещу ковид.
24.06.2022, 12:14 часа
556 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha