Ваксините срещу коронавирус са спасили 20 милиона живота през 2021г.

Ваксините срещу коронавирус са спасили 20 милиона живота през 2021г. Ваксините срещу Covid-19 са предотвратили близо 20 милиона смъртни случая през първата година след появата им, според първото голямо моделно проучване по темата, публикувано в петък.
Проучването, публикувано в The Lancet Infectious Diseases, се основава на данни от 185 държави и територии, събрани от 8 декември 2020 г. до 8 декември 2021 г.
То е първият опит да се оцени броят на смъртните случаи, предотвратени пряко и косвено в резултат на ваксинациите срещу Covid-19.
Установено е, че са предотвратени 19,8 млн. смъртни случая от потенциалните 31,4 млн. смъртни случая, които биха настъпили, ако не бяха налични ваксини.
Проучването установява, че това е намаление с 63%.
В проучването са използвани официални данни - или приблизителни оценки, когато официални данни не са били налични - за смъртните случаи, причинени от коронавируса, както и за общия брой прекомерни смъртни случаи във всяка държава.
Прекомерната смъртност е разликата между общия брой на хората, починали от всички причини, и броя на смъртните случаи, очаквани въз основа на минали данни.
Тези анализи са сравнени с хипотетичен алтернативен сценарий, при който не е прилагана ваксина.
Моделът отчита разликите в степента на ваксиниране в отделните държави, както и разликите в ефективността на ваксините въз основа на видовете ваксини, за които е известно, че са били основно използвани във всяка държава.
Китай не е включен в проучването поради големия брой на населението му и строгите мерки за ограничаване на разпространението на ваксините, което би изкривило резултатите, се казва в доклада.
Проучването установи, че най-голям брой предотвратени смъртни случаи - 12,2 милиона от общо 19,8 милиона - са регистрирани в страните с високи и средни доходи, което отразява неравенството в достъпа до ваксини в световен мащаб.
24.06.2022, 15:46 часа
262 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha