Почина генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо

Почина генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо почина на 64-годишна възраст в Нигерия, обяви в сряда в "Туитър" Меле Киари, ръководител на Нигерийската национална петролна корпорация.
"Изгубихме нашия уважаван д-р Мохамед Сануси Баркиндо", написа Киари в "Туитър", добавяйки, че смъртта е настъпила около 23.00 часа местно време във вторник.
"Смъртта е голяма загуба за най-близкото му семейство, за Нигерийската национална петролна корпорация, за нашата страна Нигерия, за ОПЕК и за световната енергийна общност“, добави в социалната мрежа.
Неочакваната смърт на Баркиндо е шок за членовете на света на петрола и газа, много от които го описват като гигант в индустрията. 
Кариерата му продължава повече от 40 години и включва работа в Националната петролна корпорация на Нигерия, Duke Oil, външното министерство и енергийното министерство на Нигерия, както и ОПЕК.
Откакто пое кормилото като генерален секретар на ОПЕК през 2016 г., Баркиндо ръководи бурни времена за групата производители на петрол, които станаха свидетели на нестабилни пазари, разтърсени от исторически събития, включително пандемията Covid-19 и нахлуването на Русия в Украйна, пише CNBC.
Малко преди смъртта си генералният секретар на ОПЕК говори на международна енергийна конференция в Нигерия, а след това се срещна с нигерийския президент Мохамед ал-Бухари, който даде висока оценка за работата на Баркиндо за шестте години на високия пост.
Мохамед Баркиндо заема този пост от 2016 г., а вторият му мандат изтича този месец. Съгласно устава на ОПЕК генералният секретар се избира за срок от три години и може да бъде преизбран само веднъж, пише БГНЕС.
06.07.2022, 11:28 часа
411 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha