Нов опит за вкарване на измененията в Изборния кодекс за хартиените бюлетини в НС

Нов опит за вкарване на измененията в Изборния кодекс за хартиените бюлетини в НС Връщането на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване е отново в дневния ред на Народното събрание за новата пленарна седмица, започваща днес, предаде  БГНЕС. Преди седмица един глас не достигна законопроектът да влезе в пленарна зала.
Парламентарните групи на „БСП за България” и на ГЕРБ-СДС имат идентични предложения.
В мотивите на вносителите от левицата е записано, че машинното гласуване в секции с над 300 избиратели, каквото беше въведено на предишните два избора, е довело до „безпрецедентно спадане на изборната активност в последователен порядък – изборите за 46-то и 47-то Народно събрание се проведоха при най-ниската активност на избирателите в 30-годишната история на демокрация при режима на действащата Конституция”.
Според депутатите от БСП Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев възможността за гласуване с хартиена бюлетина или с машина „дава допълнителна сигурност на изборния процес, тъй като при дефектирала машина за гласуване избирателите няма да чакат поправката ѝ или решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, защото изборният процес автоматично ще продължи”.
Дневният ред на депутатите предвижда проекторешение за създаване на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от "Лукойл Нефтохим Бургас" , управлението и дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" и действията, предприети от държавата. Вносител е Ивайло Мирчев и депутати от ПГ на "Демократична България".
Очаква се народните представители да подхванат и второто четене на промените в Закона за висшето образование.
Ако програмата бъде гласувана по начина, по който е предложена, 47-ото Народно събрание ще трябва да избере и председател, след като Никола Минчев беше свален предсрочно.
Традиционно работната седмица за депутатите приключва в петък с парламентарен контрол. 
06.07.2022, 12:14 часа
556 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha