Цветан Тодоров за прекратените курсове на „Цветина“: Община Мездра да реши проблема

Цветан Тодоров за прекратените курсове на „Цветина“: Община Мездра да реши проблема Собственикът на транспортната фирма „Цветина“ отговори на критиките от страна на жителите на Мездра и селата от региона относно отказа от по-нататъшно участие в процедури по обществен превоз на пътници. Цветан Тодоров се обърна директно към общината, откъдето по думите му, са изнесли неверни твърдения, касаещи фирмата. 
През последните 5 години „Цветина“ е изпълнявала договор с община Мездра за транспортни услуги, след спечелена обществена поръчка. Контрактът обаче е изтекъл на 17 февруари тази година. След проведена среща с кмета Иван Аспарухов било сключено допълнително споразумение, с което фирмата поела ангажимент да изпълнява условията по договора до края на учебната година, за да не бъде възпрепятствано успешното завършване на учениците. Така „Цветина“ продължила да извършва курсовете до 15 юни. 
През целия срок на договора фирмата е изпълнявала чинно своите задължения. Въпреки усложнената обстановка, вследствие на пандемията от коронавирус, тя няма нито един пропуснат или отменен курс по линиите, които обслужва. 
След изтичането на новия договорен срок, „Цветина“ преустановила изпълнението на курсовете. Не отговарят на истината твърденията на кмета на община Мездра Иван Аспарухов, че фирмата „е прекратила договора поради нерентабилност и слаб пътникопоток, за което търпи неустойка“, категоричен е Цветан Тодоров. Договорът не е прекратен, а е изтекъл и фирмата не желае да участва в по-нататъшни обществени поръчки. Причините за това са не финансови и икономически, а заради некоректното отношение от страна на общината. 
„Проблемите с нерентабилните линии са от години, но това не ни спря да изпълняваме стриктно сключените договори. Нерегламентираният превоз на пътници се осъществява със знанието и протекцията на кметовете и кметските наместници“, каза Тодоров. Той допълни, че от община Мездра са организирали срещи по тези въпроси, на които присъствали както управници, така и жители, превозвачи, данъчни и полиция. Представител на общинската администрация обаче така и не се появил. 
Освен това, към днешна дата община Мездра не си е изплатила задълженията към „Цветина“ относно компенсациите на безплатните и намалени цени за пътуване на някои категории граждани, по силата на сключеното допълнително споразумение към договора за обществен превоз на пътници.  
Така проблемите продължават да се трупат, докато не се стига до логичният финал, а именно отказът на „Цветина“ от по-нататъшно участие в процедура по обществен превоз на пътници. Обявената нова обществена поръчка се проваля вече два пъти, поради липса на желаещи да участват в нея. Не отговарят на истината твърденията на кмета Иван Аспарухов, че няма други лицензирани превозвачи.
Има, но те се ползват от общината за техните мероприятия, за пътуванията на творческите колективи и за изпълняването на международни курсове с различни делегации. На други фирми, които не са от общината, им се плаща, и то щедро, за изпълняването на тези услуги, а на местните се предлагат само натоварените със социален пакет. Нека тези превозвачи бъдат поканени да участват в обществената поръчка, при тези условия“, заяви Цветан Тодоров. 
Въпреки това той е категоричен, че фирмата му никога не се е водила от печалбарството. „Цветина“ е на пазара от 21 години, като през цялото това време до ден днешен има своето социално присъствие в община Мездра. Тя е спонсор на местния футболен клуб, който вози безплатно по срещи и лагери. За услугата не заплащат различни категории граждани, безплатен превоз се осигурява и за различни обществени мероприятия. 
Собственикът се стреми да е в полза на хората и неведнъж е правил различни дарения. Само през последния месец Цветан Тодоров лично е осигурил оборудване за болницата в железничарския град, по списък, подаден от управителя. Доставено е легло за родилки в АГО отделението, както и важна апаратура за нуждите на пациентите в здравното заведение. Преди дни е пристигнало ново модерно оборудване със съвременни ортопедични легла, а в близките дни се очаква да бъде доставена специализирана количка за дете с церебрална парализа, осигурена със съдействието на собственика на „Цветина“. 
Затова решението на Тодоров да се откаже от по-нататъшно участие в обществения превоз на пътници в община Мездра не е взето лесно. Той заяви, че вече трупа негативи от страна на своите съграждани, които носят последиците от изтеклия договор. Хората от селата в региона нямат транспорт до града, а вече се вижда краят и на линията Враца-Мездра.  Тя също се изпълнява от „Цветина“, по молба на общината, за да не се прекъсва транспортната връзка с областния център. Община Враца обаче също има задължения, които се трупат години наред. Кметът Калин Каменов не е изплатил компенсациите за намаления на учениците, пътуващи по линията Мездра-Враца.
Въпреки трудностите, фирмата не спира да се развива и само през последната година е купила 7 чисто нови автобуса от най-висок клас, категория Евро 6.
„Задъхваме се от ангажименти в цяла България. Работим с общини, фирми за превоз на пътници, туристически агенции и др. Всички те обаче са коректни към нас“, казва Цветан Тодоров. 
15.07.2022, 08:50 часа
9080 0