Ванина Вецина: Предвижда се изграждане на жп. линия и път през прохода "Петрохан"

Ванина Вецина: Предвижда се изграждане на жп. линия и път през прохода "Петрохан" Вече бившият областен управител на Монтана инж. Ванина Вецина разкри, че има внесено предложение за изграждането на магистрален шосеен път от Монтана за София, през прохода „Петрохан”, който да има и железопътен път. За целта са предвидени два тунела под „Петрохан”, а жп линията ще свързва София с Берковица.
„Тази инвестиция ще създаде благоприятни условия за развитието на бизнеса и спиране изоставането на Северозапада”, подчерта Вецина. Предложението е това да се направи чрез концесия. „
Има консорциуми с участието на фирми от Гърция и България, които желаят да направят всичко това”, допълни Ванина Вецина. Предложението е било внесено до вече бившия министър председател Кирил Петков, но заради промените в държавата нещата са стигнали дотук.
„Убедена съм, това ще се случи рано или късно с участието на нашите депутати, за да бъде полезно за нас и за съседните страни”, каза още Вецина.
Идеята за проход под „Петрохан” е от доста години, но досега не е осъществена. Последно ГЕРБ внесоха проектно предложение за изграждането на тунел. Направата му ще струва скъпо. Така ще се съкрати с 60 км пътят от Монтана през Берковица до София. Предвижда се пътят да има връзка с изграждания високоскоростен път Ботевград – Видин. Път под прохода „Петрохан” ще бъде най-кратката връзка между Северна и Южна България.
Темата за тунел под „Петрохан” винаги излиза на дневен ред при избори, а такива ще има на 2 октомври 2022 г.
Днес Ванина Вецина предаде поста на новия областен управител Валери Димитров, след което проведе среща с журналисти.
05.08.2022, 15:20 часа
5417 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha