Скръбна вест! Внезапно почина писателят от Монтана Стоян Николов - Торлака

Скръбна вест! Внезапно почина писателят от Монтана Стоян Николов - Торлака

Колоритният писател, прославил северозападния диалет в книгите си - Стоян Николов-Торлака, е починал днес, научи агенция BulNews. Кончината му е изненадваща, тъй като той бе едва на 42 години. 
Торлака е родeн на 3 октомври 1979 г. в Монтана. Завършва история във Великотърновския университет „Свети Кирил и Методий“ и културна антропология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, след което работи като журналист. Бил е редактор и автор в редица онлайн и печатни медии. От 2015 година досега има своя коментарна рубрика в сайта "Биволъ". Има жена и три деца.
Дебютният „Северозападен романь“ на Стоян Николов-Торлака излиза през есента на 2014 година. Това е първата по рода си книга, написана изцяло на северозападен диалект, при това напоена с типичното северозападно грубовато чувство за хумор. Четивото изненадващо се нарежда сред най-търсените български книги за месеци наред, а интересът към него далеч не е само от читатели от Северозапада.
Торлака написва и продължения на романа – „Автономията????“, „Май ше ни бъде…“ и „Херакъл от Диви дол“.
През 2017 г. писателят издава първия си исторически роман – „Иваил цар“, а през 2020 г. излиза романът „Хазарт“ – съвременна история за един младеж, който се увлича по залозите и се поддава на притегателната сила на хазартната зависимост. “Разкази за маса” е деветата книга на автора и негов първи сборник с разкази. Тя излиза от печат през 2021 година и е част от хумористичната Северозападната поредица.
Библиотеката в родната на Торлака Монтана сподели тъжната вест за неговата смърт с цитат от негово произведение.
"Тоа край мое да е изтръбушен отсегде, мое да сме оскотели от беднотиа, ама си има неква магия, къде врача ората пак и пак. Душицата нги остава тука и ги чека да си дойдат, колко и да се слунят като глуи кучки по свето. Се ги тегли на навам и рано или късно се прибират. Понекогиж завинаги, понекогиж за месец, за недя, за день..." Стоян се прибра завинаги в нашия Северозапад....Поклон пред паметта му", написаха от РБ "Гео Милев". 
От библиотеката допълват, че близките, приятелите и почитателите на Торлака могат да се простят с него тази неделя. Опелото ще се състои от 12 часа в старата църква в Монтана.

Aгенция BulNews поднася съболезнования на семейството.
Поклон пред паметта му!

05.08.2022, 18:11 часа
5528 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha