Президентите на Русия и Турция обсъдиха енергетиката

Президентите на Русия и Турция обсъдиха енергетиката Газопроводът „Турски поток” е едно от най-важните съоръжения за доставка на руски газ в Европа. Това заяви президентът Владимир Путин на среща с турския си колега Реджеп Ердоган в руския курорт Сочи.
Двамата лидери обсъждаха енергетиката, войната в Сирия и двустранните отношения. Срещата им се провежда в момент, когато Вашингтон се опитва да договори с Москва размяна на затворници.
Европа трябва да е благодарна на Турция за газопровода „Турски поток”, заяви руският президент Путин пред Ердоган.
„Искам да подчертая, че „Турски поток”, чието строителство завършихме заедно с вас неотдавна, днес е една от най-важните артерии за снабдяване на Европа с руски газ. За разлика от всички други газопроводи, той работи ритмично и без никакви сривове”, посочи руският държавен глава.
Турският президент бил готов да направи нова крачка в отношенията с Русия. „Предприетите стъпки както в енергетиката, така и по въпроса за създаването на коридор за износ на зърно в Черно море, проведените преговори в сферата на туризма, реализираните инициативи в областта на транспорта - са положителни за нашия регион”, отбеляза Ердоган.
Ден, след като руски съд даде девет години затвор на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър по обвинение в притежание на наркотици, Москва обяви - готова е да обсъжда размяна на затворници с Вашингтон.
„Готови сме да обсъждаме тази тема, но в рамките на канала, договорен от президентите Путин и Байдън”, каза външният министър на Русия Сергей Лавров.
Американският държавен секретар Антъни Блинкън отговори, че Вашингтон е готов за подобен диалог с Москва.
„Направихме значимо предложение, на което Русия трябва да отговори. Това, което външният министър Лавров каза публично, е, че те са готови да се ангажират чрез канали, които вече сме установили”, посочи той.
За да се осъществи размяната обаче Кремъл постави условие: „Ако обсъдим дори някои подробности за размяната на затворници чрез медиите, тогава този обмен никога няма да се състои. Американците вече направиха тази грешка, внезапно решиха да използват мегафонна дипломация, за да разрешат тези проблеми. Те не се решават така”, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Според някои медии Вашингтон е предложил да размени руския оръжеен търговец Виктор Бут за баскетболистката Грайнър и още един американски гражданин.
06.08.2022, 09:45 часа
527 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha