Русия: САЩ се опитва да ни вмени вина за кризата с храните

Русия: САЩ се опитва да ни вмени вина за кризата с храните Опитите на Вашингтон да прехвърли отговорността за ситуацията с храните в света върху Русия са абсурдни, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов. Така руският посланик в САЩ Анатолий Антонов коментира изявленията на ръководителя на Американската агенция за международно развитие (USAID) Саманта Пауър от петък.
"Опитите да се прехвърли цялата отговорност върху Русия са абсурдни. Както винаги - много лъжи. Изявленията са непрофесионални, без правилен анализ и разбиране на ситуацията, или по-скоро без желание да се разбере същността на проблема", заяви руският дипломат, чиито думи бяха цитирани в канала му в Telegram от пресслужбата на посолството.
Антонов заяви, че настоящата ситуация с недостига на селскостопански продукти се дължи на редица фактори: последиците от пандемията, прекъсванията във веригата за доставки, инфлацията, ускорената урбанизация, натрупаната "умора" на почвата и изменението на климата.
"Отделно място в тази редица заема "масивът" от незаконни антируски санкции. Ограниченията са умишлено създадени, за да объркат и сплашат чуждестранните компании, да затруднят максимално сътрудничеството им с руските предприятия", посочи посланикът.
Въпреки това Русия продължава да полага усилия за укрепване на продоволствената сигурност, подчерта Антонов.
"От 2003 г. допринасяме за фонда на Световната продоволствена програма на ООН. Действаме като надежден и отговорен доставчик на продукти на световния селскостопански пазар. Работим активно с нашите чуждестранни колеги. По време на неотдавнашната обиколка на руския външен министър Сергей Лавров в африканските страни нашите партньори потвърдиха богатия, взаимноизгоден и плодотворен характер на срещите. Напомням ви, че става дума за страни като Египет, Република Конго, Уганда и Етиопия", каза ръководителят на руската дипломатическа мисия в САЩ.
"От друга страна, Вашингтон изглежда не може да се примири с отсъствието си от четиристранната инициатива за безопасно транспортиране на зърно и храни от украинските пристанища от 22 юли. Показателно е, че американските представители предпочитат изобщо да не говорят за подписания в същия ден меморандум между Русия и ООН за улесняване на износа на руски селскостопански продукти", продължава Антонов.
"От наша страна можем само да приветстваме възобновяването на селскостопанските доставки през Черно море. Надяваме се, че украинската страна и нейните поддръжници на Запад няма да се опитат да подкопаят този процес. Престанете да се правите на "по-свещени от вас", когато става въпрос за определяне на приоритетите за доставки за гладуващите развиващи се страни. В крайна сметка, доколкото ни е известно, два от трите сухотоварни кораба, които напуснаха украинските пристанища тази сутрин, са се насочили към Европа", заключи посланикът.
06.08.2022, 13:16 часа
517 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha