Запорожката АЕЦ отново е под прицел, става опасно

Запорожката АЕЦ отново е под прицел, става опасно Според Главното разузнавателно управление на Украйна, цитирано от УНИАН, руските военни продължават да обстрелват Запорожката атомна електроцентрала и обстрелът на ядрената централата се води от село Водяне. Освен това се подготвят провокации под украински флаг. Според източника, вследствие на обстрела е повредена помпена станция.
Според руските информационни агенции украинските сили обстрелват АЕЦ-а. Вчера всички руски медии писаха, че вследствие на украинския обстрел е повреден електропроводен кабел.
"Един от артилерийските удари на руската армия повреди първи блок на помпената станция на цеха за топлинни и подземни комуникации. Друго "попадение" доведе до частично разрушаване на противопожарното звено, отговарящо за безопасността на Запорожската АЕЦ", се казва в изявление на украинските власти.
Освен това, според украинското разузнаване, обстрелът е довел до пожар в гора в близките райони, което е предизвикало значително задимяване.
От миналата седмица Запорожката атомна електроцентрала е обстрелвана, и ако атаките срещу АЕЦ Запорожие продължат може да стане опасно, твърдят международните наблюдатели.
Страните в конфликта се обвиняват взаимно в обстрела на Запорожката АЕЦ.
Международната организация за атомна енергия поиска за изпрати свои експерти да посетят Запорожската централа. Това искане бе подкрепено и от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в специално обръщение.
В четвъртък по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН руският представител Василий Небензя заяви, че Русия очаква "посещението на експерти на МААЕ в Запорожката централа да се състои скоро", но не беше дадена конкретика. МААЕ е подготвила тази мисия още през април месец и от тогава настоява за коридор за инспекция.
Русия предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ и да насочи останалите мощности към контролираните от нея територии, включително Крим и заплаши, че големи части от Украйна може да останат без ток.
Руските войски влязоха в ядрената централа десетина дни след нахлуването в Украйна на 24 февруари тази година.
Страните продължават да се обвиняват взаимно за обстрелите, които в крайна сметка ще доведат до нежелан изход.
 
13.08.2022, 14:46 часа
1110 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha