РИОСВ-Враца: Обезвреждането на опасните вещества в "Химко" върви по план

РИОСВ-Враца: Обезвреждането на опасните вещества в "Химко" върви по план От РИОСВ във Враца съобщиха, че обезвреждането на опасните вещества в "Химко" върви по план. 
От инспекцията изпратиха подробна информация до агенция BulNews след запитване от медията ни относно дейностите, извършени на мястото. 
Публикуваме пълния отговор без редакторска намеса: 

Във връзка с Ваше запитване относно обезвреждането на опасните химикали на плащадката на „Камибо“ ЕООД-ТП „Хименерго“, гр. Враца (бивш завод „Химко“), Ви уведомяваме следното:
Към  15.08.2022 г. дейностите по неутрализация на остатъчните количества серовъглерод, намиращи се в цистерните на територията на бившия завод „Химко“ се извършват съгласно сроковете, заложени в изготвения и представен в РИОСВ-Враца, от „Балкан Ресурс“ ЕООД, график за работа на „Площадка серовъглерод“.
Във връзка с извършени от РИОСВ-Враца периодични проверки по отношение изпълнение на дейностите по договора от „Балкан Ресурс“ ЕООД е представен доклад, съгласно който дейностите приключват. Малкото останало количество серовъглерод е изтеглено с помощта на сонда и е събрано в две цистерни. Там е неутрализиран с помощта на химически реагент. След неутрализацията, водата от бетонните клетки е изтеглена до нивото на бетонните фундаменти върху които лежат цистерните, които са изцяло открити, за да се даде възможност за изграждане на скеле около тях, с цел нарязване.
От страна на РИОСВ-Враца е изискана писмена декларация от „Камибо“ ЕООД и от фирмата изпълнител по договора „Балкан Ресурс“ ЕООД, че водата от дъното на басейните и наличния серовъглерод от цистерните са неутрализирани и дейностите са завършени. 
Към момента се извършват подготвителни работи за демонтаж на съоръженията. В РИОСВ-Враца, от „Балкан Ресурс“ ЕООД е представена технология за нарязване на цистерните, съгласно която в клетката в която ще се реже се проверяват нивата на водата в цистерните. 
Работата по премахване на цистерните е договорирана с фирма, която ще предостави сертифицирани изпълнители.
Всички описани действия следва да бъдат съгласувани и контролирани от РД ПБЗН-Враца.
Към момента се спазват сроковете, заложени в изготвения и представен в РИОСВ-Враца, от „Балкан Ресурс“ ЕООД, график за работа на „Площадка серовъглерод“.
РИОСВ-Враца осъществява регулярен контрол на място, относно екологосъобразното обезвреждане на опасните химикали.
19.08.2022, 09:12 часа
622 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha