Как влияе замърсеният въздух върху протичането на астмата

Как влияе замърсеният въздух върху протичането на астмата

Астмата представлява хронично заболяване на дихателната система, характеризиращо се с обструкция на дихателните пътища и тяхното възпаление. Наличните данни повдигат хипотезата, че замърсяването на въздуха има негативно влияние върху протичането на астмата както при хора в зряла възраст, така и сред педиатричната популация. Целта на разгледания обзор е да обобщи известното до момента за ефекта на редица замърсители върху симптоматиката на астмата и нейното овладяване, както и да подчертае мерките, които биха могли да подобрят протичането на заболяването.
Замърсяването на въздуха, свързано с трафика на автомобилите, азотният диоксид и експозицията на пасивно тютюнопушене представляват сериозни рискови фактори за развитието на астма при подрастващите. Въпреки това, до момента не е установена причинна връзка между замърсяването на въздуха и проявите на астма при хора в зряла възраст. Експозицията на замърсителите на въздуха може да доведе до изява на симптомите на астма, до обостряния и до смущения в белодробната функция.
Активното тютюнопушене увеличава риска от заболяване дихателната система.
Отоплителните тела и плесените също повлияват неблагоприятно протичането на астмата.
В допълнение към съществуващите препоръки са необходими мерки на глобално равнище, чиято цел е да намалят замърсителите на въздуха и по този начин да подобрят протичането и овладяването на астмата при подрастващите и при хората в зряла възраст. 
 

28.09.2022, 09:15 часа
409 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha