Новите санкции на ЕС спират руския петрол за Сърбия

Новите санкции на ЕС спират руския петрол за Сърбия Западните Балкани няма да бъдат освободени от новия пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия заради позицията на Белград спрямо Москва, съобщава "Свободна Европа".
"Сърбия не налага санкции на Русия, следователно не трябва да се облагодетелства от дерогация. Други страни членки се съгласиха с тази позиция", заяви дипломатически източник, участвал в преговорите за новия санкционен пакет.
В първото проектопредложение за допълнителни санкции се предвиждаше страните от Западните Балкани да бъдат освободени от ограниченията върху вноса на руски суров петрол, за да се защити енергийната стабилност на региона.
Според предварителната идея освобождаването би позволило транзита на руски суров петрол през тръбопроводите в Хърватия, при условие че този транзит остане в границите на средните нива на транзит от предходните години, за да се избегне заобикаляне на санкциите.
Дипломатически източници обаче посочват, че след дебат на ниво посланици на страните членки на ЕС разпоредбата за дерогация е премахната поради неспазването от страна на Сърбия на изискването да приведе политиката си в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия, които са отговор на руската агресия срещу Украйна.
В последния документ, финализиран на 4 октомври, не се споменава никакво изключение за региона.
Дипломатически източници потвърдиха, че след задълбочен анализ европейските експерти са стигнали до извода, че вносът на петрол е достатъчно диверсифициран, поради което няма нужда от дерогация, тъй като "вече не е необходимо да се купува руски петрол".
Досега Сърбия беше освободена от санкциите, тъй като Европейската комисия намери решение да разреши вноса на петрол в страната по Адриатическия тръбопровод (JANAF).
На 4 октомври посланиците на ЕС постигнаха проектоспоразумение за осмия пакет от санкции срещу Русия, който включва и таван на цените за продажбите на петрол от Русия.
06.10.2022, 14:39 часа
314 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha