Гана вдига цената на какаото с 21% за сезон 2022/23

Гана вдига цената на какаото с 21% за сезон 2022/23 Гана повиши гарантираната фермерска цена, плащана на производителите на какао, до 12 800 седи (1248,78 долара) на тон за основната реколта от сезон 2022/23, който ще започне на 7 октомври, спрямо 10 560 седи за последните два сезона, съобщи министърът на земеделието на страната, цитиран от Ройтерс.
Въпреки увеличението от 21 процента, цената е по-ниска от 900 западноафрикански франка (1,36 долара) за килограм, определени от съседния топ производител на какао Кот д'Ивоар на 30 септември, което повишава риска какаото да бъде пренесено контрабандно през границата, за да бъде продадено на по-високи цени.
„Увеличението от 21 процента на производствената цена на какаото е доказателство за решимостта на правителството да гарантира, че фермерите печелят прилични доходи и да направи отглеждането на какао доходоносно“, коментира министърът на земеделието Офусо Африйе Акото.
Той пренебрегна потенциалния проблем с контрабандата, като каза, че той винаги е съществувал, но разликата в цената е малка.
Секторният регулатор на Гана „Кокобод“ (Cocobod) беше отложил обявяването на новата селскостопанска цена, което първоначално беше планирано за 1 октомври. Причините за забавянето не бяха посочени.
Но това изненада някои хора от сектора в Гана, които казаха пред Ройтерс, че това може да означава лоши новини за фермерите, които се надяваха новата цена да се изравни с тази в Кот д'Ивоар.
Гана е под натиск да продаде достатъчно какао, за да изплати синдикиран заем от 1,13 милиарда долара, който „Кокобод“ е подписал с международни банки в понеделник за финансиране на покупки за предстоящия сезон.
Какаото е основният селскостопански износ на Гана и основната реколта от Гана. Гана е вторият по големина износител на какао в света, след Кот д'Ивоар.
06.10.2022, 16:20 часа
1020 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha