Цената на петрола тръгна нагоре

Цената на петрола тръгна нагоре Цените на петрола продължиха да се покачват в азиатската търговия, след като ОПЕК+ реши да намали добива с 2 милиона барела дневно от ноември, съобщи световните агенции.
Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през ноември се покачиха с 19 цента до 94,61 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през ноември добави 24 цента до 88,69 долара за барел, което е най-високата му цена от 14 септември насам.
Договореното от ОПЕК+ намаление е най-голямото от април 2020 г. и идва малко преди влизането в сила на европейското ембарго върху руския петрол. Решението на картела може да повлияе сериозно на и без друго ограничения пазар заради опасенията от рецесия, както и да ускори инфлацията, предупредиха наблюдатели на пазара.
Повишаването на цената на суровия петрол може да помогне на Москва, която е изправена пред забрана на Европейския съюз (ЕС) върху по-голямата част от нейния износ на суров петрол и опит на Г-7 да ограничи цените на руския петрол.
Тезата на Русия е точно обратната - според нея решението цели да стабилизира пазара
Президентът на САЩ  обяви, че екипът му ще потърси алтернативни варианти, за да не допусне цените на петрола летят нагоре.
07.10.2022, 12:30 часа
244 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha