Правителството отпусна близо 18 милиона за ремонт на пътища и ВиК-мрежа в област Враца

Правителството отпусна близо 18 милиона за ремонт на пътища и ВиК-мрежа в област Враца Правителството отпусна близо 18 милиона лева за ремонт на пътища и ВиК инфраструктура в област Враца, научи агенция BulNews. Средствата са от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 г. Общата сума, която ще бъде отделена за инвестиционни проекти на общините у нас, надхвърля 406 милиона лева. 
Проектите, които получиха одобрение в област Враца, са 9 на брой. Два от тях са за ремонт на общински пътища, други два – за рехабилитация на уличната мрежа в населените места, и пет – за изграждане и реконструкция на ВиК-мрежата. 
Близо милион и половина са отпуснати за основен ремонт на участъка от пътя Криводол-Борован между селата Чирен и Девене. Над 2 милиона пък са отделени за реконструкция и рехабилитация на общински път в Романско - от прелеза на ж.п. линията при гара Струпец до след разклона за село Синьо Бърдо. 
Над 5 880 000 лева ще получи община Козлодуй за ремонт на съществуващи улици, разположени на една права – „Княз Дондуков“ и „Освободител“, както и съоръжения и принадлежности към тях на територията на атомния град. С малко над 2 милиона пък ще асфалтират улици в Криводол.
Значителна сума ще получат и общините за обновяване на ВиК инфраструктурата си. За реконструкция на част от водопроводната мрежа на село Борован са отделени близо 1.2 милиона лева. Над 1.7 милиона пък ще получи община Мездра за изграждане на нов довеждащ водопровод в трасето на съществуващия водопровод от каптаж „Пещта“ до селата Горна и Долна Кремена. За доизграждане, реконструкция и подмяна на участъци от водопроводната мрежа на село Софрониево, община Мизия, са отпуснати над 850 хил. лв., а водопроводът в оряховското село Лесковец ще бъде рехабилитиран с малко над 780 хил. лв. Последният одобрен проект е за изпълнение СМР за водопроводни клонове в село Михайлово, като за целта община Хайредин ще получи над 1.6 милиона лева. 
Проектите са предложени от Националното сдружение на общините в Република България. Избрани са тези, които имат проектна готовност, разрешения за строеж и са посочени от съответната общинска администрация като най-приоритетни. Условието е МРРБ да финансира 50% от стойността им, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни части – първото плащане ще е до 10 работни дни след подписване на споразумениe и второто през месец декември 2022 г.
11.10.2022, 15:22 часа
1798 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha