Министрите на енергетиката на ЕС обсъждат ограничаване цените на газа

Министрите на енергетиката на ЕС обсъждат ограничаване цените на газа

Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще обсъдят днес въпроса за ограничаване цените на газа в целия блок, опитвайки се да набележат следващите си стъпки, въпреки че до окончателните решения вероятно ще минат седмици.
Европа се опитва да укроти високите цени на енергията, след като Русия намали доставките на газ след нахлуването си в Украйна, което доведе до скок на цените на газа и до рекордни цени на електроенергията в Европа през август.
Тъй като все още не е внесено правно предложение за ограничаване на цените, се очаква на срещата си в Люксембург министрите да обсъдят принципите, по които би могло да функционира ограничаването на цените на газа в ЕС, както и възможните недостатъци.
Миналата седмица Европейската комисия поиска одобрението на страните за изготвяне на предложение за ценови лимит за сделките в холандския газов хъб TTF (Title Transfer Facility), който би могъл да бъде задействан при рязко покачване на цените.
Няколко дни по-късно лидерите на държавите от ЕС поискаха от своите министри и от Брюксел "конкретни решения" по тази идея.
Дипломатите от ЕС заявиха, че разговорите във вторник могат да дадат на Комисията зелена светлина за това предложение, но някои страни искат повече подробности за това как ще работи ценовият таван.

25.10.2022, 12:23 часа
303 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha