БНР махна "натиск от ГЕРБ" от интервю с бивш шеф на бТВ

БНР махна "натиск от ГЕРБ" от интервю с бивш шеф на бТВ Бившият главен редактор на "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV Media Group Венелин Петков даде интервю пред радио "София" на БНР, в което разкри на какъв безпрецедентен натиск е бил подложен от страна на управляващата тогава партия ГЕРБ, съобщи "Дойче веле".
Петков разказва как евродепутат от ГЕРБ е пращал до централата на собственика на бТВ в Прага фалшиви доноси, че телевизията не отразява добре работата на ГЕРБ. 
На сайта на БНР интервюто първоначално е публикувано със заглавие: "Венелин Петков пред БНР: ГЕРБ оказваше натиск над bTV". Впоследствие заглавието е променено на: "Венелин Петков пред БНР: Срещу нас е имало опити за натиск". Информацията на сайта на БНР за интервюто е добре почистена от всякакво споменаване на политическата партия. Става дума за политически натиск изобщо. В сайта все още съществува и оригиналният аудиофайл на интервюто. Петков отговаряше за новините и публицистиката от началото на 2014-та до края на 2020 г., когато бе уволнен от ръководството.
Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов се подигра с БНР в Туитър, че при промяната на заглавието не е сменен URL и при търсене редактираният вариант излиза със старото URL, в което е първото заглавие.
"Дойче веле" изпраща запитване до генералния директор на БНР Милен Митев кой и защо е разпоредил да се премахне ГЕРБ от смяната на заглавието и от текста. Полученият отговор гласи: "Публикациите в сайта на БНР се подготвят от журналисти в БНР - репортери, уеб редактори или водещи, като авторът се посочва в публикацията. Всеки от тях ги оформя по своя преценка, на база професионалните си качества и умения и в съответствие с редакционните стандарти. Решенията относно съдържанието на материалите, включително тяхната редакция, се вземат от автора или от отговорните членове на екипа на уебсайта на БНР." За автор на информацията на сайта е посочен водещият на интервюто с Петков - Даниел Ненчев.
12.11.2022, 18:45 часа
825 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha