Измина 1 година от касапницата на АМ „Струма” с 45 трупа

Измина 1 година от касапницата на АМ „Струма” с 45 трупа Навършва се една година от трагичния инцидент с пътнически автобус с македонска регистрация на автомагистрала „Струма“, при който загинаха 45 души, сред които шофьорът и 12 деца. Седем души пострадаха.
Катастрофата стана малко след 2 часа на 23 ноември 2021 г., на 31-я километър на магистралата, близо до село Боснек. Туристическият автобус, в който пътуваха 52-ма души, се блъсна в мантинелата, запали се и напълно изгоря.
Автобусът, собственост на фирмата от Република Северна Македония „Беса Транс“, се връщаше от екскурзия от Истанбул и пътуваше към Скопие. Той беше последният от четирите автобуса на фирмата, които са изпълнявали екскурзията. Разследването на инцидента беше поверено на Националната следствена служба. Първоначалните заключения са, че виновен е шофьорът на автобуса, който е карал с висока скорост.
На 20 януари т.г. в Районния съд в Перник е образувано гражданско дело за обезпечение на доказателства относно инцидента. Допуснати са експертизи относно състоянието на пътния участък, включително наличната пътна маркировка, мантинели и пътни знаци. В началото на тази година сигнализацията при 31-вия км на АМ „Струма“, в отсечката между пътните възли „Боснек“ и „Старо село“, е допълнена с нови пътни знаци от Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ).
През август т.г. близки на загиналите заведоха иск за обезщетения от 750 000 евро срещу АПИ и Българската асоциация на автомобилните застрахователи.
Тезата на адвоката на близките на пострадалите е, че към момента на катастрофата е имало редица технически неизправности по пътното платно, заблуждаващи маркировка и знаци, некачествени мантинели и асфалт, които са оказали влияние за инцидента.
23.11.2022, 09:44 часа
350 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha