Община Монтана празнува 131-ата годишнина от повторното обявяване на градския статут

Община Монтана празнува 131-ата годишнина от повторното обявяване на градския статут С богата програма от културни прояви в Монтана ще бъде отбелязана 131-ата годишнина от повторното обявяване на градския статут, съобщиха от местната администрация.
Първото събитие за празника ще е на 30 ноември, когато проф. д-р Петър Стоянович от института по история към БАН ще представи своите две нови книги, посветени на княз Фердинанд – „Пътят към София“ (2021г.) и „Фердинандеум“ (2022г.).
На 2 декември 1891 година със указ княз Фердинанд обявява село Голяма Кутловица за град като му дава своето име Фердинанд. По-късно градът е преименуван на Михайловград, а днес носи древното си римско име Монтана, с което е известен от 160 година след Христа и според историческите източници тогава е бил предна крепост на империята с около 25 000 души население, голяма част от които войници.
В програмата за отбелязването на градския статут на 2 декември е предвиден концерт „Отражения“, който ще е първата изява на сцената на обновеното читалище „Разум“ в града. В концерта ще участва Орлин Горанов, а също оркестърът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново с диригент Георги Патриков и солисти Теодора Петрова, Миряна Калушкова и Гергана Стоянова. На концерта ще прозвучат популярни арии от мюзикъли и рок-опери, както и творби на български композитори. На 2 декември ще бъдат запалени и светлините на новата коледна елха. Програмата ще продължи с концерти и изложби през целия месец декември и ще завърши с посрещането на новата година на открито на централния площад „Жеравица“ в Монтана.
24.11.2022, 15:58 часа
803 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha