Над 40 000 са вече застрашените видове животни на Земята

Над 40 000 са вече застрашените видове животни на Земята Тревожната статистика беше представена на Конференцията за опазването на биоразнообразието в Монреал - КОП 15. Представители на близо 200 държави и експерти се събраха в Канада, за да търсят спешни решения за спасяване на природата.
На Земята толкова масово изчезване на видове като сегашното не е имало от умирането на динозаврите насам. За по-малко от 50 години популацията на диви животни е намаляла с почти 70 процента.
"Причините да изчезват видове с такива бързи темпове е, че унищожаваме местообитанията ми", казва проф. Стюарт Пим.
С най-бързи темпове дивата природа умира в Латинска Америка и Карибския район.
"Екосистемите са станали места за печалба. С безкрайния ни апетит за икономически растеж, човечеството се е превърнало в оръжие за масово унищожение", заяви генералният секретар на ООН - Антонио Гутериш.
Надеждите са, че Конференцията за биоразнообразието ще предложи работещо решение. Форумът се организира по подобие на Конференцията за климата. Сегашната среща, обаче, се провежда с две години закъснение, заради пандемията.
"Ние водим война с природата. Основната задача на конференцията е да бъде постигнат мир с природата", посочи Гутериш.
Една от целите на конференцията е до края на десетилетието 30% от сушата и Световния океан да бъдат съхранени. Предизвикателство, за постигането на което ще бъдат необходими около 500 милиарда долара годишно.
07.12.2022, 15:26 часа
410 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha