Протестиращи служители на АПИ блокираха движението по АМ „Хемус” при Витиня /снимки/

Протестиращи служители на АПИ блокираха движението по АМ „Хемус” при Витиня /снимки/ Служители на Агенция "Пътна инфраструктура" от страната се включиха в организирания от Синдикат "Пътно дело" към КНСБ протест в района на тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус". Заради демонстрацията малко след 14 ч. движението и по двете платна бе затворено за около половин час.
Работниците настояват за увеличение на възнагражденията, заплащане на извънредния труд и подобряване на условията на труд.
Протестът бе съпроводен от полиция, която да гарантира спокойното протичане на демонстрацията. Протестиращите издигнаха плати с надписи "Инфлацията изяде заплатата", "Стига вече работещо бедни" и др. На протеста присъства и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. Той потвърди искането на синдиката за нов бюджет за 2023 г.
Малина Кованджиева, председател на Синдикат "Пътно дело" към КНСБ, заяви, че заплатите в АПИ са "унизително ниски". По думите й те са под средния размер на възнагражденията за страната. Тя посочи, че липсват и добри социални придобивки. Кованджиева настоява и за застраховка "трудова злополука" за служителите.
Димитър Коцев, зам.-председател на Синдикат "Пътно дело" конкретизира, че заплатите не са увеличавани за последните 23 месеца. Той каза, че служителите в АПИ са с ненормиран работен ден. Нашата работа е техническа - от превантивни ремонти на републиканската пътна мрежа, подмяна на пътни знаци, дейности при катастрофи, посочи Коцев. Той не е съгласен с упреците, че при проблем с поддръжката на пътищата се обвинява АПИ. По думите му през годините никой от ръководството не е обяснил естеството на работата.
Демонстрантите очакват и среща с Венцислав Ангелов, новият председател на Управителния съвет АПИ. Протестиращите ще се подпишат и декларация със своите искания, която ще му връчат.
13.12.2022, 15:26 часа
615 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha