След жестокия побой на Християн в Охрид: Как е той и кои са нападателите

След жестокия побой на Християн в Охрид: Как е той и кои са нападателите Властите в Охрид знаят кои са извършителите на нападението над секретаря на българския клуб в Охрид - Християн Пендиков. Това предаде специалният пратеник в Република Северна Македония. 
Последната информация, с която разполагат българските власти е, че няма задържани. В петък се появи информация за трима задържани, по-късно от прокуратурата споменаха само за едно задържано лице.
Инцидентът стана в четвъртък, а петък 23-годишният Пендиков беше транспортиран със самолет “Фалкон” във ВМА. Нападението срещу секретаря на българския клуб е станало на метри от клуба, който се намира в центъра на Охрид. Според временно управляващия консул в Битоля най-вероятно няма видео записи от нападението. От съобщение от прокуратурата става ясно, че Християн Пендиков е бил нападнат с думите :”Как не те е срам, че си българин” заради това според разследващите  нападението е на етническа основа. 
Органите на реда в Охрид знаят кои са извършителите. Но информация до българските власти, че има задържани - все още няма. Днес се очаква повече информация от охридската полиция.
Пендиков е настанен в реанимацията във ВМА. Той е с множество травми - има спукан прешлен на гръбнака, счупена челюст и травми по главата. Нараняванията обаче не са животозастрашаващи, потвърдиха властите у нас. 
Днес от 12.00 ч. пред сградата на Европейската комисия в София ще се проведе протест в подкрепа на Християн Пендиков.
"Справедливост за Християн от Охрид! НЕ на дискриминацията на българи", е мотото на протеста. "Събитието е строго неполитическо и непартийно. Всички са добре дошли като обикновени граждани", обявяват във фейсбук организаторите на протеста в знак на съпричастност с Християн и против дискриминацията на българите в Македония.
"Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Искаме незабавна реакция от българските институции, осигурени права на българите в Северна Македония и изпълнено наказание на извършителите! Нека Европейските институции най-накрая бъдат гарант за правата на българите", призовават организаторите.
21.01.2023, 09:44 часа
577 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha