Екстрадират в Испания нашенец, спипан с голямо количество дрога и участвал в престъпна група

Екстрадират в Испания нашенец, спипан с голямо количество дрога и участвал в престъпна група Окръжен съд - Монтана взе решение да предаде на властите в Кралство Испания 30 годишния български гражданин А. И. А., обявен за международно издирване с европейска заповед за арест. 
Делото срещу мъжа е образувано по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) след заповед издадена на 1 декември 2022 г. от съда в град Торелагуна - Испания във връзка с наказателно производство за трафик на наркотици, участие в организирана престъпна група и притежание на незаконно оръжие. 
Според документите по делото на 6 юни 2022 г. полицейски служители заловили на магистрала в Испания автомобил, управляван от А. И. А. и открили в колата му 66 кг марихуана. При обиски в жилища в Испания са били намерени и други наркотици - хашиш, кокаин, марихуана, незаконно оръжие и пари. А. И. А. е бил задържан от испанските власти, а по-късно освободен. 
След издаването на Европейската заповед за арест, в края на м. декември миналата година А. И. А. е задържан от служители на МВР във Вършец, а в началото на януари т. г. Окръжен съд – Монтана взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на А. И. А. с цел обезпечаването му за провеждане на производството за предаването му по ЕЗА на Кралство Испания. На делото за екстрадиция А. И. А. изяви доброволно съгласие да бъде предаден на испанските власти, което не оттегли и след изтичането на дадения му от закона 3 дневен срок за размисъл. Затова след като се запозна с всички документи по делото и изслуша отново прокуратурата, исканото лице и защитата му, съдът постанови А. И. А. да бъде предаден на властите на Кралство Испания за провеждане на наказателно производство. Испанските власти са предоставили гаранции, че при евентуално осъждане българският гражданин ще бъде върнат за изтърпяване на наложеното наказание в родината си. 
Съдът взе на А. И. А. мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до фактическото му предаване на Испания.
 Решението на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.
 
24.01.2023, 16:02 часа
3749 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha