Ударените от ГДБОП лихвари от Видин остават в ареста

Ударените от ГДБОП лихвари от Видин остават в ареста Състав на Видинския окръжен съд, с определение от 29 януари т.г., взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на тримата обвиняеми от Видин - М. Ц. на 50 г., П. Ц. на 48 г. и Р. С. на 37 г. 
Досъдебното производство срещу тях, е образувано по описа на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) - МВР и с постановление на Специализираната прокуратура за извършени тежки умишлени престъпления – участие в организирана престъпна група и лихварство, уточняват от ОС - Видин. Постановеният съдебен акт може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд в София в тридневен срок, се казва в съобщението.
И тримата задържани са обвиняеми за извършени тежки умишлени престъпления – участие в организирана престъпна група и лихварство. М. Ц. е обвинен и за изнудване. Смята се, че лихварската дейност на задържаните е от 2015 г. и е продължавала в годините и до настоящия момент. Установено е, че са давани средства при уговорена лихва с изключително висок размер. В началото на месеца се е вземала една сума, а в края е трябвало да се върне в двоен и троен размер, разкри механизма на даване на средства Ваня Ненкова, окръжен прокурор. Лихварите са известни във Видин и от години раздават кредити на безработни и малоимотни хора от ромския квартал срещу висока лихва. Раздадените кредити са събирани често и чрез насилие. И тримата обвиняеми, които са безработни, са осъждани – един от тях преди повече от 10 години, другите двама – преди седем и осем години. Единият е осъждан за опит за премине нелегално границата, а другите двама – за кражби, каза още прокурор Ненкова.
Тримата бяха арестувани при мащабна полицейска операция на ГДБОП във видинския квартал „Нов път“, извършена под надзора на Окръжна прокуратура. БТА припомня, че акцията бе по образувано досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна дейност. След закриването й делото е изпратено по компетентност на Окръжната прокуратура (ОП) във Видин, уточниха за БТА от там. От месец август 2022 г. досъдебното производство се ръководи и наблюдава от ОП-Видин, извършени са множество действия по разследването, използвани са почти всички способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за разкриване на обективната истина, включително и специални разузнавателни средства.
В специализираната мащабна полицейска операция, проведена на 26 януари във видинския квартал „Нов път“ участваха униформени от ГДБОП, части на „Жандармерията“, представители на различни подразделения на МВР.
31.01.2023, 14:20 часа
691 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha