Цените на храните в световен план продължават да падат

Цените на храните в световен план продължават да падат Световните цени на храните паднаха през януари за 10-и пореден месец и сега са надолу с около 18 процента от рекордно високото ниво, достигнато миналия март след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на агенцията по храните на ООН.
Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 131,2 пункта миналия месец срещу 132,2 за декември. Това е най-ниският резултат от септември 2021 г.
Стойността за декември беше преразгледана надолу от първоначалната оценка от 132,4.
Спадовете в цените на растителните масла, млечните продукти и захарта помогнаха за намаляване на индекса, докато зърнените храни и месото останаха до голяма степен стабилни, каза ФАО.
В отделни оценки за предлагането и търсенето на зърнени култури в петък ФАО повиши прогнозата си за глобалното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,765 милиарда тона от предишна оценка от 2,756 милиарда тона.
Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се е повишил само с 0,1 процент на месечна база през януари, за да даде ръст от 4,8 процента на годишна база. Международните цени на пшеницата спаднаха с 2,5 на сто, тъй като производството в Австралия и Русия надхвърли очакванията. Оризът, напротив, скочи с 6,2 на сто, воден отчасти от силното местно търсене в някои азиатски страни износителки.
Цените на растителното масло са паднали с 2,9 процента през януари, индексът на млечните продукти се е понижил с 1,4 процента, а на захарта - с 1,1 процента. Месото е поевтиняло с едва 0,1 процент.
Разглеждайки предлагането и търсенето на зърнени култури, ФАО заяви, че очаква рекордно световно производство на пшеница през 2022 г. благодарение на ревизираните прогнози за реколтата от Австралия и Русия.
Прогнозата за световното производство на ориз беше преразгледана надолу поради по-ниското от очакваното производство в Китай и сега се прогнозира спад от 2,6 на сто от историческия връх през 2021 г.
Гледайки напред към 2023 г., ФАО каза, че ранните индикации сочат вероятно увеличаване на отглеждането на зимна пшеница в северното полукълбо. Организацията обаче предупреди, че високите разходи за торове могат да повлияят на добивите, пише БТА.
Световното използване на зърнени култури през 2022/23 г. се прогнозира да намалее с 0,7 на сто спрямо предходната година до 2,779 милиарда тона. Прогнозата за световните запаси от зърнени култури беше фиксирана на 844 милиона тона, намалявайки световното съотношение запаси към използване за 2022/23 г. до 29,5 на сто от 30,8 на сто през 2021/22 г.
03.02.2023, 15:44 часа
355 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha