Младият мъж, хванат да превозва мигранти в Монтанско, е с мярка подписка

Младият мъж, хванат да превозва мигранти в Монтанско, е с мярка подписка Окръжен съд – Монтана взе мярка за неотклонение „Подписка“ на 35-годишен мъж от Лом, обвинен в трафик на хора, противозаконно държане на наркотични вещества и управление на моторно-превозно средство след употреба на наркотици.
На 2 февруари 2023 г. служители на МВР задържали в село Аспарухово, община Медковец, товарен автомобил „Ивеко Дейли“ с 39 чужденци в него. Автомобилът е бил управляван от Б. А. С., а извършената проверка с дрегер установила, че той е под влияние на наркотичното вещество „амфетамин“. При извършения обиск са били намерени и 0,59 гр канабис и 0,97 гр амфетамин. Шофьорът е бил задържан, а по случая е образувано досъдебно производство.
При извършените разпити на чужденците е станало ясно, че Б. А. С. ги е взел с автомобила от София, за да ги превози до Румъния. След 72-часовото задържане на водача, прокуратурата е направила искане пред РС – Лом за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия. На 3 февруари т. г. РС- Лом е отказал налагането на мярка за неотклонение на Б. А. С., което е протестирано от прокуратурата пред ОС – Монтана.
След като изслуша представителя на прокуратурата, обвиняемия и защитата му и прецени събраните по делото доказателства, Окръжен съд – Монтана обяви за правилен и законосъобразен отказа на РС –Лом да вземе мярка „Задържане под стража“ на Б. А. С. Според магистратите макар да е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 1 до 6 години, липсва втората изисквана от закона предпоставка за най-тежката мярка  – опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Б. А. С. е неосъждан, има постоянен адрес, на който живее и няма противообществени прояви, които да го свързват с криминалния контингент. Затова Окръжен съд потвърди определението на РС – Лом, с което е отказано налагането на мярка „Задържане под стража“ на Б. А. С и му наложи мярка за неотклонение „Подписка“. 
Определението на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.
10.02.2023, 15:25 часа
1221 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha